Marius Pieleanu despre locale și parlamentare

Sociologul Marius Pieleanu, conducătorul Institutului de Sondare a Opiniei Publice Avangarde, indică personajul cheie pentru formarea unei noi majorități parlamentare, și ”singura soluție democratică de ieșire din criză”. ”Votul a fost un prim semnal foarte clar favorabil constituirii unei noi majorități parlamentare”, a declarat Marius Pieleanu.

Acesta spune că președintele Klaus Werner Iohannis a fost avertizat și de oarece riscuri. ”Lui Iohannis i s-a spus că la alegerile locale, dacă nu avem alt tip de alegeri înainte, adică anticipatele parlamentare, s-ar putea ca PSD să obțină un scor foarte bun.” Liderul charismatic al PNL-ului și cel care se bucură de o favorabilitate de peste 60 % este Klaus Iohannis. Discuția cu PNL ca partid este pusă în paranteză, atâta vreme cât dorința prezidențială este organizarea de alegeri anticipate, este de părere sociologul Marius Pieleanu. Evident că alegerile parlamentare anticipate vor căpăta o haină într-un discurs frumos, corect politic. Se va spune că această campanie electorală pentru anticipate va fi relativ suprapusă cronologic, celei cu localele, deci vom avea o economie de bani de la buget.

PSD va depune cu siguranță o moțiune de cenzură, după cum a și anunțat, în cazul în care va fi introdus votul în două tururi pentru alegerea primarilor. Moțiunea de cenzură este un instrument pe care îl are la îndemână opoziția. Este un test pentru președintele interimar al PSD-ului Marcel Ciolacu.

Conducătorul PNL-ului este în fapt Klaus Werner Iohannis, susține Marius Pieleanu. Cu siguranță că nu l-a întrebat pe Ludovic Orban, ci l-a anunțat că vrea alegeri anticipate și alegeri locale pentru primari în două tururi. Forța PSD-ului în teritoriu este încă extrem de ridicată. Și atunci președintele Iohannis a luat măsura alegerilor parlamentare anticipate.

Marius Pieleanu, un fel de ”oracol din Dămăroaia”, sau de ”mama Omida”, este alexăndrean, a fost o perioadă apropiat al lui Liviu Nicolae Dragnea, cu mulți ani în urmă, fiind un sociolog de casă al PSD-ului, și aruncă din când în când pe piață rezultatele a fel și fel de sondaje, unele cu rezultate apropiate de adevăr, altele care au scopul decât de a influența și manipula.

Ioan DUMITRESCU