Mare atenţie! Escrocii au inventat o nouă metodă de înşelăciune

Metoda “Acoperișul” face ravagii în ţară. Escrocii profită de buna credință a oamenilor și le cer sume exagerate.

Metoda folosită este una foarte simplă şi îi vizează pe cei care locuiesc la casă. Aceştia primesc diverse oferte pentru reparația acoperișurilor. Sumele sunt atât de mici, încât oamenii nici nu se gândesc că ar putea fi înşelaţi.

Părțile conveneau un preț al lucrării, ce ulterior era modificat unilateral, de către constructor, în sensul majorării lui în mod injust, sub pretextul nerealizării corespunzătoare a lucrărilor și a necesității refacerii acestora.

În situația în care victimele nu erau de acord să plătească prețul cerut, pentru intimidarea acestora, membrii grupării ar fi recurs la amenințări directe, agresivitate în limbaj și comportament, precum și refuzul de a părăsi imobilul.

Oamenii, disperați acceptă să plătească sumele suplimentare de teama de a nu rămâne fără acoperiș odată cu apropierea frigului.

În urmă cu doar câteva zile, ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman, împreună cu polițiștii de combatere a criminalităţii organizate din Galați, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T, au efectuat 12 percheziții domiciliare, în municipiul București și județele Cluj și Teleorman, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj și înșelăciune, prin metoda ”Acoperișul”. 25 de persoane au fost conduse la audieri, dintre care 3 persoane au fost reținute.

Din cercetări a reieșit că, în perioada iulie 2017 – octombrie 2018, membrii grupării, prin folosirea de nume sau calități mincinoase, ar fi indus în eroare mai multe persoane, cu ocazia contractării și efectuării unor lucrări de construcții, la imobilele acestora.

Prejudiciul cauzat, în acest mod, de gruparea infracțională, este de aproximativ 120.000 de lei și 21.650 de euro.

În urma acțiunii, 25 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Galați, în vederea continuării cercetărilor. Trei bărbați, cu vârste cuprinse între 28 și 53 ani, au fost reținuți, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentați instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

C. DUMITRACHE