Manifestări dedicate Unirii

Ziua Naţională a tuturor românilor, a fost marcată ieri atât la nivelul unităţilor de învăţământ şcolar şi preşcolar, cât şi la nivelul unor instituţii precum Palatul copiilor din Alexandria, Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman, Muzeul Judeţean din Alexandria.
De exemplu, la Biblioteca Judeţeană din Alexandria, evenimentul a fost marcat încă de la primele ore alt dimineţii, de către generaţia viitoare, reprezentată de preşcolari de la grădiniţele din Alexandria.
Astfel, în perioada 29 noiembrie – 06 decembrie 2013 la parterul bibliotecii este organizată o expoziţie de colaje, pictură şi desene realizate de preşcolari.
Sub sloganul “Noi suntem români”, preşcolarii de la Grădiniţa nr.7 din Alexandria, de la grupa mare “Amicii”, îndrumaţi de educatoarele Daniela Aurelia Jurubiţă şi Lavinia Marinela Lovin, au realizat o serie de desene, picturi şi colaje tematice, care sunt expuse în holul de la parterul instituţiei.
Elevii din clasa I “C”de la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Alexandria, îndrumaţi de educator Apostol Ionela, au realizat o altă expoziţie de colaje şi desene cu sloganul “Şi noi iubim România”.
Iar preşcolarii de la Grădiniţa nr.4 din Alexandria, de la grupa mare “A” şi grupa mare “B” s-au implicat ieri, într-o activitate plastică, de realizare a unor desene şi colaje, în cadrul secţiei pentru copii. Aceştia au fost îndrumaţi de educatoarele Andra Negrilă, Maria Manolea, Doina Spiridon şi Gabriela Danciu, în realizarea de steguleţe, temă abordată de unii preşcolari, în timp ce alţii au ales să coloreze harta României în cele trei culori, roşu, galben şi albastru. Activitatea de creaţie, a copiilor s-a intitulat “Ziua Naţională în ochii copiilor”.
La finalul activităţii de creaţie, cele mai frumoase şi cele mai reuşite lucrări, pot deveni, material de inspiraţie pentru ceilalţi preşcolari care vor avea ocazia de a vizita Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” din Alexandria, până la data de 6 decembrie. Acestea completând expoziţiile organizate la parterul instituţiei, odată cu marcarea zilei de 1 Decembrie, “Zi naţională a tuturor românilor”.
După cum spuneam, activităţi similare s-au desfăşurat şi la nivelul unităţilor de învăţământ, acolo unde copiii s-au pregătit din timp pentru organizarea diferitelor programe artistice.
La Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din Alexandria, elevii clasei a II-a îndrumaţi de educator Gabriela Goran, au fost implicaţi ieri, în organizarea unui program artistic de cântece şi poezii, aceştia fiind îmbrăcaţi adecvat în costume naţionale. Ei au realizat o scenetă de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. În partea a doua a programului, la ora de educaţie plastică, elevii s-au implicat în realizarea de desene în care să reprezinte diverse scenete, hora unirii, harta României şi multe alte aspecte, interpretate de copii, la vârsta lor.
La palatul Copiilor din Alexandria, elevii de la cercul de teatru, pregătiţi de profesor Mihaela Dobre, s-au implicat în organizarea unor scenete dedicate acestui eveniment. În cea de a doua parte a zilei, Muzeul Judeţean din Alexandria, a fost gazdă elevilor de la Şcoala Nr. 5 din Alexandria, care au asistat la lecţia de istorie despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, prezentată de muzeograful Claudiu Olaru şi profesorul de istorie Cătălin Ionuţ Florea.

M..M.