Mai puțini elevi în clase, 1000 de clase în plus

Joi, 21 ianuarie 2021, Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației, a semnat Ordinul de ministru privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021-2022.

Ministerul Educației consideră că măsura este un pas concret în direcția României Educate și se referă la reducerea numărului de elevi din clasele de liceu, pe baza căruia va fi stabilită cifra de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022.

Conform Ordinului, numărul maxim de elevi într-o clasă de liceu va fi 26, față de 28 câți sunt acum, la filiera teoretică, și 24, față de 28 câți sunt acum, la filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum și pentru filiera vocațională – profil sportiv, teologie, pedagogie și învățământul de artă.

Ordinul a fost trimis chiar joi către Monitorul Oficial și a intrat deja în vigoare. Urmează ca inspectoratele școlare să transmită până la 1 februarie 2021, la Ministerul Educației, proiectele panurilor de școlarizare revizuite, conform noilor prevederi, în vederea fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat.

De remarcat faptul că Sorin Cîmpeanu a spus că măsura va avea ca rezultat crearea a 1000 de clase în plus, ceea ce înseamnă și un serios impact bugetar. Așa că în zilele care urmează am putea asista la discuții aprinse între Ministerul Educației și cel al Finanțelor.

Șt. B.