Mai mulţi copii de la Grădinița nr. 10 din Alexandria au ajuns, în weekend, la Urgenţe

La o săptămână de la începerea noului an școlar, probelemele existente de ani de zile în unele unități de învățământ din Teleorman au început să se facă resimțite. Vorbim despre probleme grave, cum ar fi igrasia severă, care provoacă micuților alergii și probleme respiratorii. Chiar dacă, aparent, pereții sunt curați, dedesubt umezeala și mucegaiul își fac de cap.

Cel mai grav este că victime în toată această situație sunt copiii care, în loc să meargă la grădiniță, căci despre o grădiniță este vorba de această dată, sunt nevoiți să rămână acasă sau să stea internați prin spitale. Căci aici s-a ajuns. La copii internați în spitale, copii cu vârste între 3-5 ani, sau chiar mai mici, care la câteva zile în care au mers la grădiniță au început să manifeste simptome care i-au îngrijorat pe părinți și chiar și pe reprezentanții autorităților (ISJ, DSP, Primăria Alexandria).

Concret, începând din seara zilei de vineri, 14 septembrie, mai mulți copii care de la începutul anului școlar au frecventat Grădinița cu PP nr. 10 din Alexandria au acuzat dureri de burtă, stări de vomă și febră. Părinții a zece copii au ajuns cu micuții la spitalul de urgență din municipiul reședință de județ, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cei mai mulți au fost trimși acasă, după ce au primit îngrijiri medicale la spital. Începând de sâmbătă dimineață, alți copii s-au prezentat la camera de gardă a unității spitalicești din Alexandria, cu aceleași simptome. Unii au rămas internați în spital, fiind perfuzați.

Pentru a depista cauza apariției acestor simptome, DSP Teleorman a demarat o acțiune de control în cadrul unității de învățământ, începând de luni, 17 septembrie 2018. Inspectorii sanitari au luat probe din fiecare fel de mâncare și se așteaptă ca în trei zile să fie comunicate rezultatele.

Nu în ultimul rând, inspectorul școlar general al ISJ Teleorman, Valeria Gherghe s-a întâlnit, ieri, 17 septembrie, cu viceprimarul Ioan Augustin, pentru stabili măsurile care se vor lua în viitorul apropiat, în ceea ce privește locația în care copiii își vor desfășura activitatea, cu atât mai mult cu cât de la începutul acestui an școlar, micuții care frecventează Grădinița nr.10 din Alexandria ar fi trebuit să învețe în altă clădire. Pentru că încă de la sfârșitul anului școlar 2017-2018 s-a discutat despre mutarea copiilor, discuțiile având loc în cadrul unor întâlniri între reprezentanții Primăriei Alexandria, conducerea unității de învățământ și părinții copiilor înscriși la această unitate de învățământ. Mutarea trebuia să se facă în urma demarării lucrărilor de renovare ce ar fi trebuit să înceapă la Grădinița cu PP nr. 10 din Alexandria.

Deocamdată se așteaptă un răspuns din partea autorităților vis a vis de situația copiilor care frecventează Grădinița nr. 10 din Alexandria. Pentru că nu se știe dacă micuții vor reveni la aceeași grădiniță să-și desfășoare activitatea, sau vor fi mutați în altă clădire.

M. MEILĂ