Mai multă prevenţie înseamnă mai puţină intervenţie

Evaluarea activităţii Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă “A.D. Ghica” al judeţului Teleorman s-a desfăşurat ieri, la sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Teleorman.
Pentru că evenimentul respectiv a continuat cu videoconferinţa privind analiza activităţii desfăşurate de C.J.S.U. Teleorman, aici au fost prezenţi Adrian Ionuţ Gâdea, preşedintele C.J. Teleorman, Liviu Dumitraşcu, prefectul judeţului, Carmen Daniela Dan în calitate de subprefect, Victor Drăguşin, primarul Alexandriei, dar şi alţi şefi ai deconcentratelor M.A.I. şi un numai.
Referitor la bilanţul activităţii I.S.U. “A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, şeful instutuţie Liviu Sandu Sorinel, a predat ştafeta, adjunctului său colonel Remus Mârlogeanu, care în prima parte a vorbit despre obiectivele strategice, inspecţia de prevenire şi serviciul de prevenire.
Referitor la desfăşurarea serviciului de prevenire, desfăşurat pe anul de referinţă 2013, în această perioadă s-a acţionat pentru stingerea a 358 de incendii, faţă de cele 445 incendii la care s-a intervenit cu un an în urmă, ceea ce arată o scădere cu 20 la sută, a evenimentelor de acest fel. Practic, de aici rezultând eficienţa serviciului de prevenire.
În acest sens, statisticile mai arată faptul că, pentru stingerea a 280 de incendii, a acţionat numai unitatea. Numărul incendiilor la care unitatea a acţionat în cooperare cu alte servicii precum SVSU şi SPSU a fost 60 în anul 2013. Şi aici s-a înregistrat o scădere, de numai 12 la sută, comparativ cu anul precedent.
În ce priveşte localităţile urbane, aici, în decursul anului 2013 s-au produs 104 incendii, iar în 2012 numărul acestora a fost de 133, în concluzie, în 2013, scăderea numărului acestora a fost cu circa 22 la sută.
În zona rurală, numărul incendiilor a fost de 254, reprezentând o scădere cu aproximativ 19 la sută, faţă de cele care s-au produs în mediul rural în 2012, atunci când au fost semnalate 312 astfel de evenimente.
Un alt aspect important, de semnalat, se referă la faptul că în anul 2013, a scăzut şi numărul persoanelor decedate ca urmare a incendiilor, astfel că în anul 2013 dintr-un număr total de 19 persoane decedate, (17 adulţi şi doi copii), cinci persoane au decedat ca urmare a producerii unui incendiu sau efectelor acestuia, ceea ce reprezintă, comparativ cu anul 2012 o scădere cu circa 26 la sută.
Pentru anul 2013, Serviciul de Prevenire a planificat şi 1968 controale tehnice de specialitate, patru controale colective, cu reprezentanţii Comisariatului Judeţean Teleorman al Gărzii Naţionale de Mediu la operatori economici precum S.C. Donau Chem S.A. Turnu Măgurele; S.C. Rom Bau S.R.L., Roşiorii de Vede şi S.C. Biofuel Energy S.R.L.Zibnicea.
În urma acestor controale au fost descoperite nu mai puţin de 4682 deficienţe şi încălcări, ale normelor de prevenire a incendiilor, din care 2175 au fost înlăturate operativ, iar din neregulile constatate 1764 au fost sancţionate conform prevederilor legale.
Despre celelalte tipuri de activităţi desfăşurate de specialiştii departamentelor din cadrul I.S.U. “A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, vor reveni în alte ediţii.

M.M.