Mai bine de Paştele ortodox, decât de Paştele cailor!

În sfârşit, crescătorii de bovine au primit subvenţiile pe 2013
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat la începutul acestei săptămâni plata naţională directă complementară în sectorul zootehnic pentru specia bovine, pentru cererile aferente anului 2013, în sumă totală de 575.961.037 lei, de această sumă beneficiind un număr de 149.612 crescători de animale. În acest sens, conducerea APIA a precizat :”Crescătorii de bovine au primit integral ajutorul de stat aferent anului 2013, în sumă de aproape 576 de milioane de lei. Cuantumul plăţilor pentru specia bovine a fost de 92 de lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte şi de 455 de lei pentru schema decuplată de producţie în sector carne”.
Dacă oficialii APIA şi cei ai Ministerului Agriculturii îşi fac un titlu de mândrie din faptul că în cele din urmă au reuşit să dea o “grămadă de bani” crescătorilor de bovine, nu acelaşi sentiment este nutrit şi de către cei care lucrează în zootehnia românească. Deşi unii dintre ei, glumind, cu amărăciune desigur, pe seama modului în care guvernanţii români înţeleg să sprijine sectorul creşterii bovinelor în România, spun că e totuşi bine că au primit banii cu prilejul Paştelui ortodox, decât de Paştele Cailor, adică niciodată, nemulţumirea faţă de sprijinul financiar pe care aceştia îl primesc de la stat este mai mare ca niciodată. Datorită faptului că nici-unul dintre guvernele aflate la conducerea ţării în ultimii 25 de ani n-a avut o politică realistă prin care să stimuleze dezvoltarea sectorului zootehnic, numărul animalelor s-a redus dramatic, atât în unităţile specializate într-o astfel de activitate, cât şi în gospodăriile populaţiei. O situaţie deosebit de gravă, pe care o recunoaşte chiar şi actua
lul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
Organizaţiile profesionale ale crescătorilor de animale cer MADR să se implice cu toată răspunderea pentru găsirea soluţiilor necesare pentru o susţinere financiară mult mai consistentă a sectorului zootehnic, şi asta cu atât mai mult cu cât legislaţia UE prevede ca ajutoarele de tranziţie acordate din bugetul naţional să scadă treptat până în anul 2020.

George ZAVERA