Ludovic Orban: Contribuția agriculturii la PIB trebuie să crească

Premierul Ludovic Orban și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea deficitului comercial pe produsele agricole. El a afirmat că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, pe o perioadă de șapte luni din acest an, deficitul respectiv a ajuns la 1,2 miliarde de euro.

Miercuri, 6 noiembrie 2019, la instalarea ministrului Agriculturii, primul ministru a spus că, având în vedere potențialul real al agriculturii românești, contribuția acesteia la PIB este de doar 4,8%. Concomitent va trebui să scadă și deficitul comercial pe produse agricole. Iar acest lucru nu se poate realiza decât prin modificarea structurii importurilor și exporturilor.

„În continuare exportăm aproximativ 70% cereale vrac și animale vii, produse agricole care nu au valoare adăugată înmagazinată. Ci pur și simplu sunt produse primare. Îar structura importurilor vedem că este dominată de produse care sunt procesate”, a concluzionat Ludovic Orban.

De aceea premierul a ținut să sublinieze că prin Planul Național Strategic ce urmează a fi elaborat pentru noul exercițiu financiar 2021-2027, trebuie crescut gradul de procesare al produselor agricole.

Creșterea contribuției agriculturii la Produsul Intern Brut va fi asigurată și de politica agrară a PNL. Astfel, în Programul de Guvernare al PNL, se prevede ca plata la hectar acordată fermierilor români să crească cel puțin la nivelul mediei din Uniunea Europeană. “În ceea ce privește prioritățile în relația cu Uniunea Europeană, un obiectiv important al negocierilor ce vor fi derulate de către Partidul Național Liberal va fi eliminarea decalajului dintre subvențiile fermierilor români și fermierii din alte state și/sau stabilirea de măsuri compensatorii. În România, în anul 2019, subvenția medie este de 195 euro/ha, iar media la nivelul UE este de 266 euro/ha.”, este menționat în Programul PNL.

Șt. B.