Locuință distrusă de foc la Tătărăștii de Sus

O locuinţă a fost distrusă de flăcări. Nenorocirea s-a întâmplat din cauza din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere.

La ora 03.16, pe numărul unic pentru apeluri de urgnță 112, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Tătărăștii de Sus.

Pentru gestionarea acestui eveniment, la fața locului s-au deplasat salvatorii din cadrul Punctului de lucru Dobrotești, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, precum și un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede, cu o mașină de stingere.

La sosirea pompierilor, focul se manifesta generalizat la întreaga casă de locuit, atât în interiorul a patru camere, cât și la nivelul acoperișului pe o suprafață de circa 100 mp, existând posibilitatea propagării flăcărilor la anexele gospodărești din apropiere. Din fericire, proprietarul locuinței, un bătrân de circa 70 de ani, cu probleme locomotorii, a reușit să se autoevacueze la timp, solicitând ajutorul vecinilor.

Incendiul a fost localizat și lichidat de pompieri în limitele găsite, în aproximativ o oră și jumătate, fără a fi înregistrate victime omenești.

Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 40000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la aproximativ 5000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere.

Având în vedere faptul că această cauză este una dintre cele mai întâlnite la izbucnirea incendiilor de locuințe, pompierii militari teleormăneni vă reamintesc următoarele măsuri de prevenire: verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii; nu este permis ca în coșuri să fie zidite elemente combustibile ale acoperișului, planșeului; coșurile se prelungesc deasupra acoperișului cu 0,5 – 0,8 m; coșurile de zidărie vor fi permanent întreținute fără crăpături și curățate. Este interzisă utilizarea acestora în stare netencuită; în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de 0,70 x 0,50 m; se interzice depozitarea materialului combustibil, a cărţilor, hainelor, lumânărilor etc. deasupra sobelor; nu se admite utilizarea sobelor fără uşiţe la focare şi cenuşare, defecte sau izolate necorespunzător față de elementele combustibile ale clădirilor.

În timpul funcţionării sobelor care utilizează combustibil solid, uşiţele focarului şi cenuşarului trebuie menţinute închise şi nezăvorâte; depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de 1,00 m faţă de sobele fără acumulare de căldură şi de 0,50 m la sobele cu acumulare de căldură.

Este strict interzisă aprinderea focului în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile. Se interzice uscarea hainelor sau a altor materiale combustibile pe sobe ori în imediata lor apropiere.

C. DUMITRACHE