Liceul Teoretic „Alexandru Ghica” Alexandria, școală-pilot-media

Liceul Teoretic Alexandru Ghica a fost selectat pentru a funcționa ca școală-pilot-media, începând cu semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021, în cadrul Programului de Educație Media, dezvoltat de Ministerul Educației împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent. Au fost selectate câte două licee din fiecare județ și 12 din municipiul București.

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au semnat un parteneriat, primul pas al colaborării reprezentându-l introducerea programului „Predau educatie media- Laboratorul de educatie si cultura media”. Acest program este dezvoltat de Centrul pentru Jurnalism Independent în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de scoala-pilot și a devenit operational din acest an.

Protocolul presupune implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri.

Vor fi formate şi certificate 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, precum și inspectorii școlari de Limba și literatura română, prin organizarea unor sesiuni și ateliere regionale de profil.

Va fi operaționalizată o platformă de educație media pentru profesori și elevi, care va include instrumente de formare, asistență, monitorizare, raportare și evaluare în sistem online și va exista un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

Prin programul „Predau educație media- Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, cu ajutorul cărora vor distinge faptele de opinii și vor interacționa într-un mod responsabil în rețelele sociale.

Cornelia RĂDULESCU