Liceul Teoretic A.I. Cuza, la 93 ani de existenţă neîntreruptă pe firmamentul învăţământului

La împlinirea a 93 de ani de atestarea documentară a Liceului Teoretic A. I. Cuza din Alexandria, aniversată ieri, 24 ianuarie 2013, conducerea unităţii de învăţământ a marcat evenimentul printr-o serie de manifestări cultural-educative, activităţi derulate în cadrul atelierelor, care au constat în concursuri şi diverse dezbateri.
La festivitatea de deschidere ce a avut loc în amfiteatrul liceului, au participat părinţi, elevi şi cadre didactice. De la eveniment n-au lipsit invitaţii de onoare şi anume reprezentanţii autorităţilor locale.
De precizat că şi în acest an, la Ziua Liceului Teoretic A.I. Cuza din Alexandria a fost prezent Dumitru Berceanu, fostul director al unităţii de învăţământ.
În deschidere, actualul director al liceului, Florin-Viorel Stănoiu, s-a adresat „părinţilor, elevilor inimoşi şi colegilor apropiaţi”.
„Vă mărturisesc cu sinceritate că sunt deosebit de onorat, pe de o parte, pe de alta, puţintel emoţionat să deschid oficial această festivitate de sărbătorire a Zilei Liceului Teoretic A. I. Cuza, care astăzi împlineşte 93 de ani de existenţă neîntreruptă pe firmamentul învăţământului. Unitatea noastră şcolară are identitate proprie pusă în evidenţă în ultimii ani în mod pregnant, aparţine unui domeniu de excelenţă, este cunoscută şi recunoscută pentru rezultatele remarcabile obţinute pe tot parcursul existenţei sale, dar cu accente pozitive remarcabile în ultimii câţiva ani”.
Directorul liceului a făcut referire şi la importanţa istorică a Zilei de 24 ianuarie, care „reprezintă pentru noi, toţi, elevi, părinţi, cadre didactice de aici din liceu sau din orice altă unitate de învăţământ din România, o zi aşteptată, încărcată cu puternice emoţii, cu o încărcătură istorică absolut remarcabilă. Toate acestea l-au determinat pe şeful unităţii de învăţământ să claseze această zi, ţinând cont de importanţa ei istorică, imediat după Ziua Naţională a Românilor.
N-au fost uitaţi nici foştii dascăli ai unităţii şcolare, „de pe urma cărora liceul nostru este ceea ce ştim acum, iar prilejul acesta de reîntâlnire este unul legat de bucurie, speranţă, doleanţa către succes. Elevii şi profesorii reprezintă pentru România capitalul cel mai important. Ei poartă moştenirea noastră spirituală şi în aceeaşi măsură ei sunt viitorul nostru european”.
Despre semnificaţia istorică a zilei de ieri a vorbit şi prof. Elena Pâsălău, în cadrul prezentării „24 Ianuarie – pentru noi şi pentru ţară”.
Acţiunea din amfiteatrul liceului a continuat cu un moment artistic la care au participat elevii ce fac parte din corul şcolii şi un grup de solişti vocali.
Activităţile din cadrul atelierelor au constat, după cum precizam mai sus, în concursuri (fie de creaţie literară, gastronomie, traduceri, proiecte, şah sau tenis de masă), fie în dezbateri şi catedre (de informatică, de română).
N-au fost uitaţi nici iubitorii sportului care au putut participa la un meci demonstrativ de volei.
Şi, ca la orice sărbătoare, finalul acţiunii de ieri, organizată de Liceul Teoretic A.I. Cuza din Alexandria, a fost reprezentat de o seară festivă organizată la un restaurant din oraş, unde toţi cei prezenţi s-au putut bucura de un program cultural-artistic.

M. MEILĂ