Liberalizarea pieţei funciare, o măsură care poate afecta siguranţa alimentară a ţării

Faptul că România este obligată să deschidă piaţa funciară începând cu 1 ianuarie 2014, ceea ce înseamnă că cetăţenii din ţările membre UE pot cumpăra terenuri agricole şi pe persoană fizică a produs o profundă emulaţie nu numai în Europa, ci şi în alte ţări ale lumii, pentru că şi cetăţenii acestor ţări por cumpăra terenuri în România, cu condiţia să aibă dublă cetăţenie, una dintre acestea trebuind să aparţină unei ţări din UE.
Aşa se face că o ţară mică, dar bogată, din Orientul Mijlociu s-a declarat dispusă să achiziţioneze prin intermediul cetăţenilor săi 2 milioane de hectare de teren agricol în România, în aceleaşi condiţii ca şi românii.
Această ştire bombă a fost confirmată de Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România care a declarat pentru Business 24: „Există cerere foarte mare pe piaţa terenurilor agricole din România, foarte mulţi investitori au venit la mine să îi ajut să găsească terenurile comasate pe care să le cumpere. O ambasadă dintr-o ţară mică din Orientul Mijlociu a căutat la noi în ţară să cumpere 2 milioane de hectare de teren agricol. Mi-au cerut mie ajutorul să le găsesc două milioane de hectare de teren agricol. Nu pot să spun ce ţară este, însă asta dovedeşte cât de căutat este terenul nostru.”
Având în vedere că străinii deţin deja 700.000 de hectare de teren agricol pe persoane juridice nu este exclus ca, având în vedere decapitalizarea agricultorilor români, să ne trezim că străinii vor deţine cea mai mare parte din suprafaţa arabilă a ţării. Şi dacă ei nu pot lua pământul cu ei în ţările de origine, pot în schimb să dirijeze producţia spre zonele unde o pot vinde cu cel mai mare profit. Iar noi vom continua să importăm în produse agroalimentare la preţurile impuse de comercianţii de aici şi de aiurea.
Liberalizarea pieţei terenurilor este de aceea un moment important în istoria agriculturii româneşti şi având în vedere posibilele sale urmări trebuie tratat cu mare responsabilitate de actualul Guvern şi de cele acre-i vor urma, pentru că poate aduce grave atingeri securităţii naţionale.

C.O.