Liberalii nu înghit şpriţul de vară

Când liberalii l-au propus pe primarul Sibiului la Ministerul de Interne, în locul lui Stroe, toată lumea a recunoscut că nu puteau să facă o alegere mai bună. Klaus Johannis s-a dovedit un gospodar serios, făcând din Sibiu nu numai capitală culturală europeană, ci şi unul dintre cele mai frumoase şi prospere zone ale ţării, iar ca politician n-a dat cu vorbele de-a zvârlita, în stil dâmboviţean, şi a lăsat faptele să vorbească.
A devenit clar pentru toată lumea că prin această mişcare Crin Antonescu şi-a sporit karatele politice, atât ca lider de partid, cât şi ca viitor candidat la preşedinţie. În plus, în cazul în care ar ajunge la Cotroceni, ar lăsa partidul pe mâini bune, astfel că până la alegerile parlamentare din 2016, liberalii să aibă un cuvânt mai greu de spus în USL.
Dar în România, şi mai ales în politică, rareori se întâmplă ca socoteala din târg să se potrivească cu cea de acasă. Aşa că propunerea lui Johannis la Interne, care i-ar fi adus şi o funcţie de vicepremier, a tulburat apele în USL, în loc să liniştească lucrurile.
Chiar dacă, iniţial, Victor Ponta s-a declarat încântat de propunere creând impresia că lucrurile vor intra repede pe făgaşul normal, după sosirea premierului de la Soci, lucrurile au luat o altă întorsătură.
Brusc, polul de centru-stânga al USL a simţit nevoia unei coagulări şi cât ai bate din palme a fost creată Uniunea Social Democrată, conservatorii urmând modelul PD şi trecând peste noapte de la centru-dreapta, la centru-stânga. Iar odată cu asta au început complicaţiile.
Ponta vine la negocieri cu propunerea creării unei a patra funcţii de vicepremier, care să-i revină lui Daniel Constantin, liderul PC, şi transformării celor patru funcţii de miniştri-delegaţi în funcţii de miniştri plini, ceea ce ar fi însemnat o lovitură dată parităţii, prevăzută în protocolul iniţial de funcţionare al USL.
Dar nu asta l-a deranjat cel mai mult pe Crin Antonescu şi pe liberalii care-l susţin, ci atenuarea loviturii de imagine pe care liderul liberal a intenţionat s-o dea prin propunerea lui Johannis la Interne. Conform propriilor declaraţii, Daniel Constantin nu poate fi pus pe aceeaşi poziţie cu Klaus Johannis şi promovarea lui ca vicepremier n-ar face altceva decât să devalorizeze funcţia.
E clar că liberalilor le plac esenţele tari şi vinurile pure, chiar şi când e vorba de politică. Şpriţul de vară pe care li-l oferă USD nu le cade bine la stomac. Şi deocamdată refuză orice discuţie pe această temă cât timp borsecul conservator se află pe masă.
Dar să trăim până luni, termenul de încheiere a negocierilor. Pentru că nu toţi liberalii doresc ieşirea de la guvernare. Unul dintre ei e fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, care spunea în plin conflict că ruperea USL ar fi o greşeală politică majoră, ca şi participarea pe liste separate a celor două componente ale USL, concluzia sa fiind una demnă de toată atenţia: „…când spun acest lucru, ştiu că sunt în consens cu mai mulţi colegi de partid, şi mai multe organizaţii din ţară”. Aşa că există toate şansele ca lucrurile să se complice iar europarlamentarele să ne găsească într-un adevărat balamuc politic, în care să nu mai deosebim domn de tovarăş.

Şt. B.