La Zimnicea, 48 de firme datorează Primăriei peste 140 miliarde de lei vechi!

La această dată, cel mai sudic oraș al țării, Zimnicea, stă pe un butoi de pulbere, viața comunității locale fiind bulversată de reducerea activității sau chiar închiderea celor mai mari companii locale, dar și a micilor afaceri de familie. Aici, ca și în alte localități de pe întreg cuprinsul țării, parcă și-a băgat Dracul coada, măsurile fiscale stabilite de social-democrați și aplicate de către portăreii de la Fisc cu o consecvență demnă de o cauză mai bună aducând zeci de firme în situația de a-și reduce drastic activitatea, de a-și declara insolvența și, mai rău decât atât, de a intra în faliment. După ce au fost executate la sânge, foarte multe firme și-au redus sau chiar și-au încetat activitatea, dar au rămas cu datorii imense la creditori, la bugetul de stat și la administrația publică locală, datorii care nu vor putea fi plătite integral niciodată.

Dacă în urmă cu 4-5 ani, câteva autobuze și microbuze plecau zilnic spre Zimnicea din comunele teleormănene din partea de sud a județului, inclusiv din Alexandria, încărcate cu muncitori și specialiști care își găsiseră locuri de muncă în orașul de la Dunăre, astăzi acest lucru nu se mai întâmplă. Mai mult au fost disponibilizate și câteva sute de zimniceni. Și cum roata afacerilor nu se mai învârte, nici banii nu mai vin și nici nu mai pleacă din companii, salariile celor care încă mai lucrează vin cu o foarte mare întârzâiere, iar datoriile companiilor către stat și către administrația publică locală cresc de la o zi la alta, ”grație” dobânzilor și penalităților de întârziere aberante prevăzute de lege și aplicate de Fisc.

Astăzi, sunt câteva mii de zimniceni rămași fără servici, cu datorii foarte mari la utilități și la bănci, fiind nevoiți să trăiască de pe o zi pe alta, într-o stare de sărăcie lucie. Dar și o administrație publică tot mai săracă, administrație care cu foarte mare greutate va putea găsi resursele financiare necesare pentru investițiile pe care și le-a propus să le facă în acest an.

La data de 31 decembrie 2017, numai către administrația publică locală din orașul Zimnicea un număr de 48 de firme din acest oraș aveau datorii constând în taxe și impozite neachitate la timp însumând peste 140 miliarde de lei vechi. Pentru a mai recupera ceva din imensele datorii, Primăria Zimnicea s-a văzut nevoită să instituie poprire pe conturile companiilor, sechestru pe clădiri, terenuri și alte bunuri aparținând firmelor datoare la bugetul local, iar în cazul câtorva firme chiar să se înscrie cu creditele neîncasate pentru a fi recuperate la derularea procesului de insolvență.

Din suma totală a restanțelor, de pe ste 140 miliarde de lei vechi, în jur de 130 de miliarde sunt datorii constând în taxe și impozite neplătite, la care se adaugă penalitățile de întârziere, aparținând unor firme din Grupul Interagro. Între companiile cu cele mai mari datorii către Primăria Zimnicea se înscriu : Interagro SRL – 34 miliarde lei vechi, Interagro SA – 12, 5 miliarde, Intervit SRL – aproximativ 15, 6 miliarde de lei, Bio Fuel Energy – 17,8 miliarde lei vechi. Între datornicii către bugetul local al Primăriei Zimnicea se află și Dropia Best Cooperativa Agricolă, Automarc SRL, Galaxy Tabacco SA, Zimtub SA, câteva pensiuni , dar și Casa de cultură a sindicatelor Zimnicea, aceasta din urmă având de achitat suma de 421.400 lei, adică peste 4 miliarde de lei vechi.

La Zimnicea, mai mult ca oriunde în țară, sunt vremuri grele pentru localnici, pentru investitorii care își văd afacerile năruite dar și pentru administrația publică, neîntrezărin-se la orizont nici cel mai firav semn de speranță !

George ZAVERA