La solicitarea fermierilor, ministrul Constantin a promis că va reexamina modul de impozitare a construcţiilor din sectorul agricol

Ca şi cum impozitele şi taxele pe care fermierii români le plătesc an de an nu ar fi fost suficiente, Guvernul a introdus din acest an şi impozitarea construcţiilor din sectorul agricol. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 102/2013, fermierii români sunt impozitaţi pentru următoarele tipuri de construcţii speciale: clădiri agrozootehnice; construcţii agricole uşoare (barăci, magazii, şoproane, cabane); depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale (construcţii de compostare); silozuri pentru furaje sau pentru cereale; pătule pentru porumb; construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri; heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje; jgheaburi pentru piscicultură; sere, solarii, răsadniţe şi ciupercării, indiferent că sunt din zidărie, beton, metal sau lemn şi sticlă; construcţie uşoară din lemn şi folie din masă plastic, dar şi alte construcţii agricole neregăsite în această listă, cum sunt gardurile. Impozitul pe construcţii speciale se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor din inventar, la data de 31 decembrie a anului anterior celui în care se plăteşte taxa, care poate fi achitată în două tranşe.
Nemulţumirile exprimate de către fermieri faţă de o asemenea măsură fiscală aberantă l-au determinat pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, să promită reexaminarea respectivului mod de taxare. Ministrul a anunţat că a solicitat ca, în perioada imediat următoare, la Ministerului de Finanţe să se rediscute faimosul impozit “pe stâlp”. Constantin a arătat totodată că ”ministrul Chiţoiu a fost foarte deschis” la o regândire a impozitării în sectorul agricol.
“Eu sper ca săptămâna viitoare, dacă nu peste două săptămâni, să putem să definim foarte clar ce poate fi impozitat, pentru că acolo (în Ordonanţă n.n.) sunt trecute mai multe coduri CAEN. Din punctul nostru de vedere, în mod greşit. Să vedem ce putem să scoatem din acea ordonanţă de urgenţă şi să rămânem cu o impozitare corectă, şi nu, aşa cum s-a propus, a tuturor activelor existente în agricultură, în acest moment unele dintre ele fiind chiar neproductive”, a declarat Daniel Constantin la unul din posturile naţionale de televiziune. ”Noi am discutat deja cu fermierii. A rămas ca şi dânsul (ministrul Chiţoiu n.n.) să aibă consultări interne. Ne vom aşeza împreună la masă şi sper să găsim soluţia cea mai bună, fie la aprobarea ordonanţei prin lege în Parlament, fie prin amendarea respectivei ordonanţe”, a explicat Constantin modul în care impozitarea fermierilor poate fi schimbată.

George ZAVERA

Despre autor