La Siliştea Gumeşti , acasă la Marin Preda * A XVIII-a ediţie a Concursului Naţional de Literatura “ Pe urmele Moromeţilor”

În ziua de sâmbătă , 3 august 2019 , începând cu ora 9.00 , la Căminul Cultural din Siliştea Gumeşti , Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman , în colaborare cu Şcoala Gimnaziala “Marin Preda “ şi Primăria Comunei Siliştea Gumeşti organizează cea de-a XVIII- a ediţie a Concursului Naţional de Literatură , intitulat “ Pe urmele Moromeţilor “, în semn de omagiere a celui mai reprezentativ prozator şi nuvelist teleormănean , Marin Preda , unul dintre marii noştri scriitori naţionali , născut acum 97 de ani , la 5 august 1922 , în satul Siliştea Gumeşti , din Câmpia Gavanu- Burdea .

Concursul de literatură îşi propune cunoaşterea mai profundă şi popularizarea operei marelui scriitor roman , Marin Preda , “ cel mai iubit dintre teleormăneni “ , cultivarea interesului pentru lectura şi a plăcerii de a citi în rândul elevilor .

Devenită deja o tradiţie pentru judeţul Teleorman , concursul literar cu public se adresează numai elevilor din clasele V-VIII din judeţul Teleorman , dar şi elevilor din celelalte judeţe ale ţării .

Având drept bibliografie obligatorie romanele “ Moromeţii “ ( vol.I şi ÎI) şi “ Viaţa ca o pradă “ , de Marin Preda , concurenţii înscrişi vor răspunde în faţa juriului şi a publicului spectator la o serie de întrebări formulate din cele două opere recomandate , unde pentru răspunsurile incorecte elevii vor fi eliminaţi din consurs .

Ca întotdeauna , jurizarea se asigura de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman.

Câştigătorilor consursului li se vor acorda premii în bani , diplome şi cărţi de Marin Preda, pentru primele trei premii şi primele trei menţiuni .

Potrivit celor afirmate de prof.Adriana Sanduleasa , director al Şcolii Gimnaziale din Siliştea Gumeşti , cheltuielile privind deplasarea sau cazarea vor fi suportate de către participanţi.

Pentru buna organizare şi desfăşurare a acestei manifestări culturale , Concursul Naţional de Literatură va fi sponsorizat , ca şi în anul trecut , de către Florina Haritonov ( manager la firma “ Metal Creativ “ – Bucureşti ) , o fiică generoasă a satului de aici , o mare iubitoare şi admiratoare a omului de geniu , Marin Preda , cel care a dus numele Teleormanului şi al vechiului sat românesc de pe aceste meleaguri pe meridianele lumii .

Leon Armeanca