La parlamentare, doar Maria Stoian și Ioana Panagoreț vor avea emoții

În Teleorman, la ultimul scrutin electoral, alegerile locale, cele două partide mari, PNL și PSD, și-au împărțit aproape frățește zestrea electorală, atâta cât a fost ea, 162.989 voturi valabil exprimate. PNL a adunat 70.016 voturi iar PSD 64.107 voturi, la votul politic pentru Consiliul Județean.

Nici nu s-a uscat bine cerneala ștampilelor pe buletinele de vot că partidele au intrat în febra alegerilor parlamentare din decembrie. Și liberalii și social-democrații și-au desemnat candidații pentru cele două Camere ale noului legislativ și deja își stabilesc strategiile pentru campania electorală care va începe în mai puțin de o lună.

Cum până la viitorul scrutin nu se mai pot întâmpla lucruri deosebite e clar că cele două două partide vor fi protagonistele cursei electorale în Teleorman, iar numărul de voturi obținute nu va diferi în mod esențial de cel de la locale. În aceste condiții e clar că Eugen Pîrvulescu și Dănuț Cristescu, primii pe listele pentru Senat ale PNL, respectiv PSD, nu vor avea nici o emoție. La fel primii doi de pe listele de la Camera Deputaților, Costel Barbu și Ică Calotă, de la PNL, și Florin Piper Savu și Paul Stancu, de la PSD, vor fi cu siguranță noii reprezentanți ai Teleormanului în Camera inferioară a legislativului.

Candidații celor două partide de pe pe locurile doi la Senat nu au nici o șansă, așa că singurii candidați teleormăneni care vor trăi presiunea și emoțiile la viitorul scrutin vor fi Ioana Panagoreț și Maria Stoian, situate pe locul 3 pe listele PSD, respectiv PNL.

De ce nu vor avea emoții cei menționați mai sus? Pentru că prin efectul legii, care spune că o circumscripție nu poate avea mai puțin de doi senatori și patru deputați, ei și-au asigurat locurile în Parlament. Maria Stoian și Ioana Panagoreț vor trebui să se supună regulilor algoritmului legal și nu se știe care va trage lozul câștigător.

Și pentru ca cititorii noștri să înțeleagă mai bine cum stau lucrurile vă prezentăm mai jos o simulare în care vom folosi rezultatele de la alegerile locale care, cu mici diferențe, se vor repeta și la Parlamentare.

Repartizarea și atribuirea mandatelor într-o circumscripție electorală se face după un algoritm foarte simplu: se împarte numărul voturilor valabil exprimate pentru o formațiune la coeficientul electoral și rezultă numărul de mandate obținute de partidul respectiv.

Coeficientul electoral reprezintă rezultatul împărțirii numărului de voturi valabil exprimate la nivel de județ la numărul de mandate ce revin circumscripției respective. În cazul nostru se împarte 162.989 la 2, respectiv la 5 și se obține un coeficient electoral de 81.494 la Senat și 32.599 la Camera Deputaților (nu se iau în considerație zecimalele).

Chiar dacă cei doi candidați la Senat de pe primul loc nu realizează coeficientul electoral, ei intră în Parlament prin efectul legii.

La Camera Deputaților lucrurile sunt clare. Și PNL și PSD vor avea asigurate câte două mandate.

Ce se întâmplă în continuare?

În etapa a doua de repartizare a mandatelor se însumează toate voturile valabil exprimate neutilizate, care, în exemplificarea noastră favorizează PNL. Pentru că voturile din Consiliul Județean acoperă un singur mandat. Iar el se atribuie în ordinea descrescătoare a voturilor neutilizate, primul loc pe această listă fiind ocupat de PNL. Așa că dacă lucrurile vor sta la fel ca la locale, la viitorul scrutin, Maria Stoian va fi al cincilea deputat teleormănean.

Unii spun că până în decembrie multe se pot întâmpla, iar dacă alegerile se amână, și mai multe. Vom trăi și vom vedea!

P.S. De remarcat faptul că pentru parlamentarele din acest an nici un candidat teleormănean n-a fost impus de la centru, la principalele partide.

Carmen ROBESCU