La jumătatea lui noiembrie, zăpada creează probleme în trafic

A nins în judeţul Teleorman. Deși este abia jumătatea lunii noiembrie, iarna şi-a intrat cu adevărat în drepturi.

După ce a nins neîncetat pe toata perioada nopţii, stratul de omăt a depăşit în unele zone chiar şi jumătate de metru.

Pentru a evita evenimentele neplăcute în trafic, poliţiştii teleormăneni le recomandă tuturor participanţilor la trafic să manifeste atenţie sporită.

”Pentru preîntâmpinarea evenimentelor neplăcute, nu porniţi la drum fără să verficaţi starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi şi fără să vă echipaţi autovehiculul corespunzător”, este recomandarea poliţiştilor teleormăneni.

Mai mult, conducatorii de autovehicule au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi şi 50 km/h în afara acestora atunci când partea carosabilă este acoperită cu gheaţă, polei, zăpadă sau mâzgă.

”Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum şi trafic, evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autoturismul poate derapa.

Folosiţi cu precădere frâna de motor! Folosiţi luminile de întâlnire şi pe parcursul zilei! Totodată, recomandăm conducătorilor auto păstrarea unei distanţe mai mari faţă de autovehiculele care circulă în faţa lor, astfel ca oprirea să se facă în condiţii de maximă siguranţă. În zonele împădurite sau umbrite, sau sub poduri şi viaducte creşte riscul producerii de gheaţă şi polei, astfel că viteza de deplasare trebuie adaptată în permanenţă, deoarece alternanţa carosabilului umed cu cel uscat poate creşte probabilitatea de producere a evenimentelor rutiere.

Rafalele de vânt pot modifica ţinuta de drum a maşinii, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare!

Evitaţi oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumului pe care vântul îi poate rupe. Respectaţi indicaţiile poliţiştilor în cazul înterzicerii sau restricţionării circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru a facilita intervenţia personalului specializat.

Recomandăm pietonilor să traverseze strada numai prin locurile marcate corespunzător, după o temeinică asigurare”, sunt câteva dintre recomandările poliţiştilor teleormăneni.

Trebuie amintit faptul că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

C. DUMITRACHE