La intervenţia secretarului de stat, Raed Arafat, ambulanţele de la Videle nu vor mai alimenta la Alexandria

Pentru a procura benzina destinată consumului de carburanţi de către ambulanţele de pe întreg cuprinsul ţării la un preţ convenabil, Ministerul Sănătăţii a organizat o licitaţie deschisă, la finele anului trecut câştigător al unui astfel de contract fiind desemnat unul dintre cei mai mari distribuitori de carburanţi din România. Preţul obţinut este, conform oficialilor Ministerul Sănătăţii, cu 6 la sută mai mic decât preţurile de la pompă practicate de către marile benzinării, iar valoarea contractului încheiat se ridică la 376 milioane de lei, pentru 85 de milioane de litri de combustibil. Afacere, nu glumă !!
Din păcate, la încheierea contractului de furnizare, nu s-a ţinut seama şi de faptul că respectiva companie de distribuţie a carburanţilor nu dispune de staţii de benzină în toate oraşele ţării, ceea ce, în lunile ianuarie şi februarie 2013, a creat mari probleme staţiilor de ambulanţă din oraşele mici.
În lipsa benzinăriilor aparţinând respectivei companii, în mai bine de 20 de oraşe ale ţării şoferii maşinilor de salvare au fost nevoiţi să se deplaseze câteva zeci sau chiar sute de kilometri pentru a face plinul de la benzinăriile autorizate în acest sens. Deşi ar trebui să ajungă la urgenţele la care sunt solicitate în doar câteva minute, salvările au fost nevoite să piardă foarte mult timp pentru alimentarea cu benzină, pentru aceasta, cu costurile de rigoare, fiind deplasate în localităţile în care respectiva companie dispune de propriile benzinării. Cele mai multe probleme în acest sens au fost semnalate în judeţele Olt, Teleorman şi Ialomiţa, o astfel de situaţie regăsindu-se însă şi în alte judeţe ale ţării.
De la Videle, salvările trebuiau să vină să alimenteze la Alexandria, cale de 100 de kilometri, dus-întors, iar în judeţul Olt salvările de la Substaţia de ambulanţe din Corabia au fost deplasate pentru alimentare la Caracal, pentru aceasta fiind nevoite să parcurgă în jur de 80 de kilometri. În aceeaşi perioadă, şoferii de pe ambulanţele din Substaţia de la Feteşti au fost nevoiţi să meargă pentru alimentarea cu benzină la Slobozia, drumul dus-întors însumând mai bine de 120 de kilometri.
La intervenţia secretarului de stat Raed Arafat s-a găsit şi soluţia pentru rezolvarea acestei probleme, furnizorul de benzină care a câştigat licitaţia pentru distribuirea de carburanţi către Serviciile judeţene de ambulanţă de pe întreg cuprinsul ţării subcontractând respectivul serviciu, pentru 20 de oraşe din ţară, companiilor de distribuţie de carburanţi care deţin în acele localităţi benzinării.

George ZAVERA