La creditele pentru nevoi personale, teleormănenii, pe ultimele locuri în clasamentul datornicilor la bănci

În urmă cu şapte-opt ani, băncile comerciale din România, încălcând cele mai elementare norme de prudenţă bancară, au desferecat seifurile şi au pus la dispoziţia populaţiei binecunoscutele credite pentru procurarea de bunuri de larg consum, cei mai mulţi bani fiind utilizaţi pentru achiziţia de aparatură electronică şi electrocasnică. Criza economică ce bântuie de câţiva ani Europa a făcut însă ca tot mai mulţi dintre români să-şi piardă locurile de muncă, sau să câştige din ce în ce mai puţin, în lipsa veniturilor mulţi dintre ei nemaiputând să-şi achite ratele scadente către bănci. Aşa zisele credite neperformante sunt în permanenţă în atenţia băncilor, acestea încercând pe toate căile, inclusiv prin colaborarea cu firmele care se ocupă de executare silită, să-şi recupereze banii de la datornici.
O recentă analiză făcută de către BNR arată că cele mai mici sume acordate populaţiei sub formă de credite de consum se înregistrează în judeţele mai puţin dezvoltate, între acestea aflându-se şi Teleormanul. Astfel, cele mai reduse valori totale ale creditelor de consum sunt consemnate în judeţele Giurgiu (297 milioane lei), Covasna (341 milioane lei), Călăraşi (386 milioane lei), Harghita (402 milioane lei) şi Teleorman (413 milioane lei). Cele mai mari sume de bani acordate populaţiei de către bănci sub formă de credite pentru nevoi personale s-au înregistrat în Bucureşti, suma totală atingând 17 miliarde lei (circa 3,7 miliarde de euro). Pe cel de-al doilea loc în topul judeţelor cu cele mai mari împrumuturi de nevoi personale se situează Clujul, cu o sumă de peste şapte ori mai mică decât cea aferentă Capitalei, respectiv 2,27 miliarde lei. În clasament urmează judeţul Constanţa, unde creditele pentru nevoile personale însumează, la finele lunii octombrie a.c. 2,27 miliarde lei şi judeţul Iaşi, cu o sumă de 2,04 miliarde lei. În clasamentul datornicilor care au luat credite cu buletinul urmează populaţia din Timiş (1,87 miliarde lei), Braşov (1,62 miliarde lei), Prahova (1,55 miliarde lei).
În ceea ce priveşte preferinţa populaţiei pentru creditele de nevoi personale în lei sau valută, a reieşit faptul că locuitorii din sudul ţării au optat îndeosebi pentru împrumuturile în lei, iar ardelenii şi bănăţenii pentru împrumuturi în valută.
În clasamentul pe ţară privind acordarea de credite de nevoi personale în lei Teleormanul ocupă locul 1, din totalul sumelor împrumutate 71 la sută fiind în lei şi doar 29 la sută în diferite valute.

George ZAVERA