La Centrul Cultural Judeţean, lansare de carte de mare încărcătură emoţională

Dubla acţiune culturală, marcată de lansarea unui volum de carte semnat Florin Burtan, şi expoziţia de artă plastică a sculptorului Costel Păun, au făcut ca incintele care au găzduit aceste două evenimente să fie aproape neîncăpătoare de pasionaţi, oameni de cultură, poeţi şi scriitori teleormăneni, critici literali, veniţi să-l susţină pe Florin Burtan la acest eveniment de mare încărcătură emoţională.
Prima care a dat tonul discuţiilor pe marginea volumului “Flaut pe răni”, cât şi despre întreaga operă a poetului Florin Burtan, a fost criticul literar Ana Dobre, care a subliniat mai întâi faptul că “Flaut pe răni” este cea mai eficientă lucrare a poetului teleormănean, iar prin această lansare, nu întâmplător se marchează primăvara literaturii teleormănene. Florin Burtan fiind considerat o voce lirică, “remarcată în ultima vreme şi prin romanul “Atelierul de tâmplărie””. Domnia sa a mai spus despre Florin Burtan că este “un poet romantic cu influenţe din Bacovia şi Blaga, un poet în sensibilitatea căruia şi-au dat întâlnire mari poeţi”, aceasta încheindu-şi discursul apreciind faptul că toate aceste influenţă nu i-au afectat poetului, sensibilitatea sa profundă. Pentru a-şi contura şi mai bine opiniile, criticul literar Ana Dobre a ales să recite poezia “Cum să mă apăr” din volumul de versuri “Flaut pe răni”.
I-au fost alături lui Florin Burtan, poetul şi criticul literar Liviu Comşia, prozatorul şi criticul literar Gheorghe Stroe, istoricul literar şi publicistul Stan V. Cristea, scriitorul şi publicistul Ştefan Mitroi, interpreta de muzică populară Floarea Calotă şi poetul Constantin Preda.
Dacă fiecare dintre cei prezenţi ar fi fost lăsaţi să vorbească atât cât ar fi considerat, despre Florin Burtan, evenimentul s-ar fi prelungit pentru cel puţin câteva ore, mai ales că pe poet îl leagă prietenii cu o vechime considerabilă, de zeci de ani, de unii dintre invitaţii săi.
În concepţia lui Liviu Comşia, oricare dintre poeţi ajunşi la o anumită vârstă îşi fac o antologie tocmai pentru ca să vadă ceea ce au făcut şi unde au ajuns, amintind cu această ocazie anii publicării lor şi aproape toate volumele de carte scrise de autor.
Făcând o analiză mai amănunţită a titlurilor fiecăreia dintre cărţi, acesta a concluzionat “cum creşte tensiunea poetului, şi cum se accentuează discursul poetic”, terminând prin al parafraza pe Florin Burtan: “Astăzi ne-am pierdut identitatea”.
Iar atunci când a venit şi rândul poetului Florin Burtan să vorbească despre cartea sa, “Flaut pe răni”, vizibil emoţionat poetul a mulţumit celor care şi-au adus contribuţia la editarea volumului de carte: “această carte nu a apărut aşa oricum, ci printr-o bogată prefaţă realizată de criticul Ana Dobre şi încheind printr-o superbă prezentare realizată de Ştefan Mitroi”. Poetul continuându-şi discuţiile mai de grabă despre prietenul său de-o viaţă Ştefan Mitroi şi mai puţin despre carte, lăsându-i pe cititori să-şi formeze singuri impresiile despre volum.
De remarcat faptul că fondul muzical a fost asigurat de formaţia “Arhaic”, sub acordurile căreia au fost recitate şi câteva din poeziile poetului.
Iar ca o concluzie de final, dincolo de tot ceea ce s-a spus, prin structura sa, Florin Burtan rămâne un poet.

M.M.