La Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” – Manifestări dedicate Sărbătorii Dragobetelui

Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români celebrată la data de 24 februarie, atunci când ar trebui să apară şi primele simboluri ale primăverii, iar natura să dea primele semne de revenire la viaţă.
Şi pentru că vorbim despre natură, în aceste zile păsările îşi caută perechea şi cuibul, iar tinerii îşi marturisesc iubirea.
Dragobetele se spune că ar fi fost fiul Dochiei, un bărbat frumos, dar năvalnic şi puternic care la începutul primăverii oficia în cer nunta tuturor animalelor. Tradiţia aceasta s-a extins şi la oameni, iar de Dragobete, fetele şi băieţii se întâlnesc pentru ca iubirea lor să dureze tot anul.
Drept urmare, ieri de Dragobete, Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” din Alexandria a organizat o serie de manifestări cultural artistice dedicate acestei sărbatori, la care au participat cadre didactice şi elevi din numeroase unităţi de învăţământ, atât din Alexandria cât şi din alte localităţi din mediul rural.
Elevii de la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” sub îndrumarea profesorilor: Gina Curea, Bozeanu Mariana, Ţînţariu Mariana şi Dinu Caliopi Alina au prezentat un moment poetic- Dramatizare poemul “Sburătorul” de Ion Heliade Rădulescu, un program artistic conţinând un moment muzical, care a fost susţinut de eleva Denisa Busuioc şi o suită de dansuri populare condusă de prof. Mărunţelu Cătălin.
Programul artistic al Liceului Tehnologic “Nicolae Bălcescu” a fost deschis de către profesor Mariana Ţînţariu care a vorbit despre semnificaţia zilei de Dragobete.
Tema “Dragobetele-ca un joc năvalnic” a fost prezentată de către elevii Şcolii cu clasele I-VIII Cernetu, pregătiţi de prof. Monica Bazavan.
Cu ocazia acestei sărbători au fost organizate şi expoziţii atât de carte cât şi de desene. Expoziţia de carte intitulată “Iubirea în proză şi în versuri”, cuprinde romane celebre şi povestiri de dragoste.
Iar expoziţiile de desene vernisate cu această ocazie conţin lucrări în acuarelă şi grafică în creion, felicitări şi obiecte decorative, realizate de elevii Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” sub îndrumarea profesorilor Purcărea Cristina si Goran Rada. De asemenea, elevul Şerban Mitrea de la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria a expus o serie de desene de grafică sub titlul “De dragoste…”.
Expoziţiile vor rămâne deschise publicului până vineri, 28 februarie 2014.

M.M.