La Alexandria, a fost lansată cartea “O viaţă de om într-o viziune economică”, a ministrului de finanțe Florea Dumitrescu

În templul cărților din Alexandria, ieri, a fost lansată cartea “O viaţă de om într-o viziune economică”, a regretatului profesor universitar doctor economist Florea Dumitrescu, fost ministru de finanţe al României timp de 9 ani şi jumătate, ambasador al ţării noastre în China şi apoi, 5 ani, guvernator al Băncii Naţionale.

Despre carte și personalitatea teleormăneanului Florea Dumitrescu, dintre cei prezenți în sala de lectură a Bibliotecii județene ”Marin Preda” au vorbit profesorul Gheorghe Olteanu, economiștii Paul C. Șchiopu și Viorel Păuleanu, avocatul Ilie Gongone, Gheorghiță Dumitrescu – nepot al fostului ministru de finanțe Florea Dumitrescu, Dumitru Tulpan – directorul Tipografiei “”Velox”, din Alexandria, moderator al acestui eveniment cultural de excepție fiind bibliotecara Geanina Burcea.

În volumul autobiografic “O viaţă de om într-o viziune economică”, doctorul economist Florea Dumitrescu, fiu al Teleormanului, născut în satul Gârdești – comuna Necșești, eminent om de stat care a slujit cu onoare şi credinţă poporul român timp de peste 60 de ani, îşi dezvăluie în faţa cititorilor propria-i viaţă, aşa cum a fost, activitatea desfăşurată în funcţiile de mare răspundere pe care le-a deţinut. După absolvirea școlii gimanziale din localitatea natală, Florea Dumitrescu a urmat cursurile liceale cu profil economic la Roșiorii de Vede și Turnu Măgurele, după care a absolvit cu rezultate de excepție Academia de Studii Economice Bucureşti. Profesionalismul dovedit încă din primii ani de la absolvirea studiilor universitare l-a propulsat rapid în diferite funcţii de conducere, în anul 1969, la vârsta de 42 de ani, fiind desemnat să conducă Ministerul Finanţelor Publice. A condus acest minister timp de 9 ani şi jumătate, respectiv până la data de 7 martie 1978. Din 1978 şi până în anul 1983 inclusiv a fost ambasador al României în China, iar de la 16 martie 1984 până pe 17 martie 1989 a fost Guvernatorul Băncii Naţionale a României. Cu o minte sclipitoare, Dumitrescu a reuşit să ţină timp de aproape 15 ani în echilibru finanţele publice, într-o perioadă când în România s-au făcut eforturi uriaşe pentru industrializarea ţării. A fost omul de stat român care, grație relațiilor pe care le avea la nivel internațional, a reușit să semneze acordul de aderare a României la Fondul Monetar Internațional.

În toţi anii când s-a aflat la conducerea Ministerului Finanţelor Publice, Florea Dumitrescu a luptat cât a putut ca banii să fie bine chivernisiţi şi să se facă investiţii masive pentru dezvoltarea tuturor zonelor ţării. Şi azi teleormănenii îşi aduc aminte şi îl apreciază ca atare pentru insistenţa sa în a fi suplimentate fondurile pentru realizarea de investiţii în judeţul nostru, de numele său fiind legate construcţia Întreprinderii de Rulmenţi la Alexandria, pentru extinderea fabricilor din cadrul Combinatului Chimic Turnu Măgurele, construcția Fabricii de ţevi sudate Zimnicea, a Filaturii din Alexandria, a unor fabrici din Roşiorii de Vede, a multor obiective în sistemul agricol de stat şi cooperatist.

Ca ambasador, timp de cinci ani, în China, a reuşit ca relaţiile româno-chineze să se dezvolte rapid, pentru contribuţia pe care a avut-o Florea Dumitrescu bucurându-se de respectul conducerii statului chinez. După anul 1990, ani de-a rândul profesorul universitar dr. Florea Dumitrescu a deţinut preşedinţia Asociaţiei de Prietenie România – China. A fost membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Un om de o modestie rar întâlnită, cu rezultate de excepţie în întreaga-i activitate, vizionar în tot ceea ce a întreprins pe tărâm economic şi social, un om legat sufleteşte de locurile copilăriei sale, de teleormănenii pe care i-a iubit şi stimat.

George ZAVERA