ITM Teleorman: Simpozionul “Locuri de muncă sănătoase prin managementul substanţelor periculoase”

La sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman a avut loc simpozionul ”Locuri de muncă sănătoase prin managementul substanţelor periculoase”-Campania 2018-2019.

Au participat angajatori, lucrători desemnaţi să se ocupe de activităţile de prevenire şi protecţie, lucrători şi reprezentanţi ai lucrătorilor cu răspunderi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi reprezentanţi ai presei locale.

Acţiunea a avut ca obiectiv informarea şi conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor privind riscurile chimice la locul de muncă şi în mediul înconjurător, mijloace de aplicare a prevederilor legale şi bune practici europene, ţinând cont de modificările legislative în domeniu, precum şi elementele necesare pentru stabilirea programelor care să contribuie la asigurarea bunei gestionări a substanţelor chimice la locul de muncă.

Gestionarea eficientă a riscurilor în materie de securitate şi sănătate la locul de muncă aduce beneficii tuturor celor implicaţi.

În Europa, lucrătorii din multe domenii de muncă sunt afectaţi de expunerea la substanţe periculoase.

În ultimele decenii, unele substanţe, precum azbestul (care cauzează boli pulmonare grave, chiar fatale) şi clorura de vinil (care cauzeză cancer hepatic) au fost interzise, restricţionate sau supuse unor controale de reglementare.

Substanţele periculoase reprezintă în continuare o problemă importantă de securitate şi sănătate la locul de muncă.

Sectoarele în care întreprinderile au raportat o prevalenţă deosebit de mare de substanţe periculoase sunt: agricultură, silvicultură şi pescuit, industria prelucrătoare, construcţii, gestionarea deşeurilor şi furnizarea apei şi energiei electrice.

Cornelia RĂDULESCU