ITM Teleorman: controale la angajatori și lucrători care își desfășoară activitate în domeniul construcțiilor

În județul Teleorman s-a desfășurat „Campania națională privind obligațiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.”

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman au efectuat controale la angajatori și lucrători care își desfășoară activitate în domeniul construcțiilor- cod CAEN 41, 42 și 43.

În cadrul acțiunilor de control au fost efectuate verificări în baza Legii nr.319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă și H.G. nr.300/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile, modificată și completată.

Inspectorii de muncă au efectuat 27 controale, iar pentru deficiențele constatate au fost aplicate 99 de sancțiuni contravenționale și au fost dispuse 99 de măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite au fost: lucrătorii nu utilizează echipamentele individuale de protecție corespunzătoare (centuri de siguranță sau alte mijloace de ancorare, căști, bocanci); instruiri neadecvate în domeniul securității și sănătății pentru lucrători, neconsemnate în fișele de instruire individuală; planul de securitate și sănătate, care trebuie completat și adaptat în funcție de evoluția lucrărilor nu exista în șantier.

Cornelia RĂDULESCU