ITM Teleorman: Acțiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice

În perioada 2 decembrie 2020-8 ianuarie 2021, în cadrul Acțiunii de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice, I.T.M. Teleorman a desfășurat acțiuni de verificare a legalităţii privind deținerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea și folosirea articolelor pirotehnice utilizate în activitățile deținătorilor.

Această acţiune a fost motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară şi străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, care au fost distruse în totalitate. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar umane, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite.

Un alt motiv care a determint desfășurării acestei acţiuni este faptul că în perioada de sărbători se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani.

Obiectivul Acțiunii de control a fost identificarea şi verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

Inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Teleorman a efectuat controale la toţi deţinătorii de astfel de articole, pentru a se verifica dacă: aceştia erau autorizaţi conform legii; mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora s-a făcut în baza documentelor prevăzute de lege; transportul articolelor respective s-a făcut conform prevederilor legale; depozitarea acestora era conformă; dacă au fost depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate; articolele erau etichetate conform legii şi aveau aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.

Cornelia RĂDULESCU