ITM Teleorman: 11 iulie, Ziua Inspecției Muncii

Conform art.16 din Legea nr.337/2018 privind statutul inspectorului de muncă, se instituie ziua de 11 iulie – Ziua Inspecției Muncii.

Cu ocazia zilei Inspecției Muncii, inspectorii de muncă vor desfășura activități de informare atât a angajatorilor, cât și a angajaților din județului Teleorman.

În cadrul acestor activități de informare, ITM Teleorman prezintă câteva aspecte referitoare la: munca nedeclarată, salariul minim brut pe țară, OUG nr.114/2018, precum și despre contractul individual de muncă, perioada de probă, durata timpului de muncă și munca suplimentară, cât și în ceea ce privește obligațiile angajatorilor pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur și sănătos.

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială; angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventuale pagube produse de acesta; fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

Constituie muncă nedeclarată conform art. 15^1 din CODUL MUNCII – LEGEA NR.53/2003 Republicată: a) primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; b) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; d) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Cornelia RĂDULESCU