Istoricul Marius Oprea, în mijlocul învăţătorilor teleormăneni
După ce în urmă doar câteva zile la Şcoala “Mihai Viteazul” din Alexandria, a fost prezent academicianul Dan Berindei, miercuri 27 noiembrie 2013, o altă personalitate, a fost prezentă în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ.
Este vorba despre istoricul Marius Oprea care a răspuns invitaţiei de a participa în mijlocul învăţătorilor cu ocazia unei sesiuni de comunicări, cu tema “Romanitate şi Latinitate într-o Europă Unită”.
Şi pentru că nu îţi este dat să întâlneşti zilnic la Alexandria, un istoric de talia lui Marius Oprea, am fost şi noi prezenţi la respectivul eveniment.
Ca fost preşedinte al Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, în prezent ocupând funcţia de director de departament, principalele discursuri susţinute de Marius Oprea s-au axat pe activitatea sa în cadrul instituţiei pe care o reprezintă, prezentând studii, dovezi şi informaţii extrem de preţioase în elucidarea unor evenimente, referitoare la deţinuţii politici, torţionari, dar şi la crimele săvârşite în timpul comunismului.
Cu ajutorul unui video proiector, acesta a prezentat cadrelor didactice, aspecte ale activităţilor de deshumare a osemintelor ce aparţineau unor persoane ucise cu bestialitate în timpul comunismului, încercându-se pe cât posibil identificarea acestora, pe baza înscrisurilor din documentele ce sunt păstrate şi astăzi.
Istoricul Oprea, nu l-a ocolit în discuţiile sale nici pe Alexandru Vişinescu, acesta afirmând printre altele: “Ei au fost, ca număr, relativ puţini, dar au deţinut puterea. Fiind un soi de stat în stat au putut să facă ce vor. Ei erau un soi de mici Dumnezei, puteau dispune de orice (…) Nu-i vorba aici doar de bătânul ăsta care dădea cu pumnii într-o cameră de televiziune. Dar agresivitatea lui este una tipică şi exemplară pentru tipologia umană selectată de serviciile de cadre ale Securităţii. Nu creierul conta, ci cât de tare era pumnul. Şi tupeul şi lipsa de scrupule”.
Tot cu această ocazie, la eveniment au mai susţinut şi alte discursuri, Marin Toma profesor al Facultăţii Socio – Umane din cadrul Universităţii din Piteşti, care a subliniat contextul în care s-a produs actul naţional de la data de 1 decembrie 1918, urmat de Argentin Porumbeanu, un pasionat cercetător al istoriei, din Roşiorii de Vede, care a pregătit pentru acest eveniment, prezentarea unor aspecte referitoare la participarea teleormănenilor la Marea Unire.
Întâlnirea de miercuri, s-a desfăşurat pe parcursul a două ore de dezbateri care ulterior se vor concretiza prin întocmirea unui articol, din partea cadrelor didactice participante, articol în cadrul căruia să se prezinte o secvenţă de educare patriotică, realizată la clasă cu elevii. Şi care urmează să fie publicată în revista Asociaţiei Învăţătorilor, publicaţie care se intitulează “Şcoala şi învăţătorul”.
Astfel de acţiuni au loc cu regularitate, odată sau de două ori pe semestru în funcţie de evenimente.
Un eveniment similar, a avut loc în ziua de 5 octombrie 2013, odată cu marcarea zilei mondiale a educaţiei. Iar următorul eveniment care este programat pentru luna ianuarie 2014, se va constitui printr-un simpozion naţional intitulat “Valorile culturale naţionale, repere în activitatea didactică”.
M.M.