Istoricul Adrian Cioroianu prezent la lansarea cărţii semnate Dan Botez

La Muzeul Judeţean Teleorman a avut loc ieri, în jurul orelor 11.00, lansarea cărţii „Alexandru Averescu Mareşalul poporului”, care a fost scrisă de Dan Botez.
La evenimentul organizată în colaborare cu Editura “Scrisul Românesc”, au fost prezenţi politicieni, profesori universitari, oameni de cultură, prieteni ai autorului Dan Botez şi multe alte persoane iubitoare de istorie.
În prezidiu, i-au fost alături autorului, istoricul Adrian Cioroianu, profesor universitar doctorand Ion Calafeţeanu, profesor universitar doctorand Florea Firan şi profesor doctorand Gheorghe Sbârnă.
Acesta din urmă, a fost cel care a dat tonul discuţiilor purtate pe marginea activităţii Mareşalului Averescu, dar care a vorbit şi despre cartea care a fost subiectul întâlnirii de ieri. Acesta a susţinut o adevărată lecţie de istorie, ca şi cum s-ar fi aflat la catedră în faţa studenţilor.
Printre relatările sale, Gheorghe Sbârnă nu a omis să amintească faptul că Mareşalul Averescu, a fost considerat un providenţial.
S-au spus multe lucruri interesante despre activitatea mareşalului, parte din ele fiind surprinse şi de autor, în lucrarea sa.
Unul din citatele lui Averescu, subliniate în context de către Gheorghe Sbârnă, se potriveşte de minune şi zilelor noastre: “La vremuri mari am avut de a face cu oameni mici”.
Despre carte, Gheorghe Sbârnă a afirmat că, este foarte bine documentată, fiind scrisă într-un limbaj destul de accesibil.
Fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu, a completat “lecţia de istorie”, cu argumente despre omul Alexandru Averescu, atât de contestat în acele timpuri.
De asemenea domnia sa a mai dezvoltat un alt subiect referitor la implicarea lui Averescu în politică, lucru care nu l-a avantajat foarte mult, chiar dacă acesta era un personaj destul de popular în vremea aceea.
Lecţia de istorie a fost continuată cu discursurile lui Ion Calafeţeanu şi s-a apropiat de final prin argumentele autorului Dan Botez despre cartea sa.
Iar spre finalul întâlnirii, acesta din urmă a fost supus sesiunii de autografe.

M.M.