Iohannis și pensiile

Președintele României, Klaus Werner Iohannis a dat știrea pentru toți pensionarii. Președintele spune că nu există spațiu fiscal pentru majorarea pensiilor și creșterea salariilor profesorilor. ”Trebuie să așteptăm momentul prielnic, care din păcate acum nu este” a declarat Iohannis, care a vorbit și despre un posibil ”scenariu de groază”când ar scădea ratingul de țară.

”Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să se mărească pensiile și salariile profesorilor. Sunt lucruri pe care eu mi le doresc, și Guvernul și le dorește. Și deja primii pași s-au făcut. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în pandemie, suntem în criză economică și bugetul este sub presiuni. Ceea ce a votat majoritatea condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra bugetul pentru anul viitor cu 6 % din PIB, ori acest spațiu fiscal nu există. Ar trebui să luăm bani din altă parte. Chiar dacă ne dorim ca această creștere să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic, care, acum, din păcate nu este”, a spus președintele Iohannis la săptămânala conferință de presă de la Palatul Cotroceni, cu câteva zile înainte de alegerile locale din 27 septembrie.

Întrebat dacă va promulga legea adoptată de Parlament, președintele Iohannis a spus că nu. Președintele a mai spus că deja pensiile au fost mărite cu 14 %, iar alocațiile cu 20 %. Astăzi, acum, atât se poate, a mai spus președintele Iohannis.

Ioan DUMITRESCU