Iohannis despre redeschiderea școlilor

După anunțul președintelui României, Klaus Werner Iohannis, de redeschidere a școlilor din data de 8 februarie 2021, a apărut și reacția social-democraților. Astfel, senatorul social-democrat de Teleorman, Dănuț Cristescu a salutat ideea președintelui Iohannis de redeschidere a școlilor din semestrul doi al anului școlar 2020-2021. Dănuț Cristescu afirmă că redeschiderea școlilor este o idee bună, dar nu înțelege de ce a trebuit dată publicității de președintele Iohannis, și nu de ministrul Educației. Senatorul PSD, Cristescu nu înțelege de ce toate știrile importante trebuiesc anunțate de președintele Iohannis. Cristescu apreciază că este bine că se redeschid școlile: Copiii vor merge la școală cu mască pe figură și vor păstra distanțarea socială, afirmă Cristescu, lucru greu de crezut. Oricum ar fi, este foarte bine că se redeschid școlile.

Klaus Iohannis a anunțat că elevii se vor întoarce în școli din 8 februarie 2021, acesta precizând că majoritatea școlilor se vor deschide. Decizia a fost luată de președinte după discuții cu ministrul Sănătății, ministrul Educației și Raed Arafat. ”Începând din semestrul doi, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul lui februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide”, a spus Iohannis. În ce privește universitățile, acestea au autonomie proprie și pot deschide cursurile în funcție de fiecare facultate. Potrivit președintelui, universitățile sunt libere să se alinieze școlilor.

Președintele a avertizat că din 2 februarie, înainte să înceapă școlile, se va face o reevaluare a situației pandemiei. Școlile, cum anunță președintele Iohannis, se vor redeschide după trei scenarii: cel verde, în care toate școlile sunt deschise și elevii vor merge să învețe în sistem deschis; cel galben, în care copii din clasele 1-4 și 5-8 vor merge la școală două săptămâni, apoi vor sta acasă; cel roșu, în care școlile se închid.

Ioan DUMITRESCU