Iohannis cere socoteală ministrului Justiției

Tribunalul București a decis marți, 2 martie 2021, că dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul din 10 august 2018 rămâne clasat, respingând astfel cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Este vorba de dosarul reprimării protestelor din Piața Victoriei din 10 august 2018 , în perioada în care ministru de Interne era teleormăneanca noastră, senator Carmen Daniela Dan. Aceasta a ajuns ministru la Interne în guvernul condus de Viorica Dăncilă, cu ajutorul fostului președinte al PSD, Liviu Nicolae Dragnea, cel care acum este în închisoare. Decizia este una definitivă.

În urma deciziei definitive a Tribunalului București, acuzațiile cu privire la modul încare a fost coordonată intervenția vor rămâne clasate, însă vor continua investigațiile cu privire la cazuri punctuale de purtare abuzivă. Ancheta urmează să fie preluată de procurorii militari, având în vedere că este vorba despre fapte încare sunt bănuiți jandarmi care au calitatea de militari.

Președintele Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să explice public de urgență, cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat.

„Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a afirmat președintele Iohannis, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Dacă imixtiunea presedintelui Klaus Werner Iohannis în treburile justiției este întemeiată sau nu, rămâne de văzut. Cineva însă trebuie să ceară să se facă dreptate în dosarul 10 august 2018 și victimelor violențelor Jandarmeriei în perioada în care Carmen Daniela Dan era ministru de interne.

Ioan DUMITRESCU