Întrebarea zilei: Ioan Niculae, nicio zi de pușcărie?

Azi știe tot omul că Ioan Niculae a fost condamnat joi, 18 februarie 2021, la 5 ani de închisoare, iar vineri a fost așteptat la aeroport de jandarmi și dus la închisoare, unde va sta 20 de zile în carantină, după care urmează să ajungă într-o celulă.

Și de aici s-ar putea să înceapă „balul”. Pentru că, în conformitate cu legislația în vigoare, din momentul încarcerării, dosarul său poate fi luat în discuție de comisia de liberări condiționate. Iar dacă primește aprobare de la comisia închisorii, ultimul cuvânt îl va avea instanța.

Mai precis, Ioan Niculae a executat 710 zile din pedeapsa primită în dosarul „Mită pentru partid”, care a fost contopit cu dosarul în care a fost condamnat definitiv, iar cum magnatul a împlinit de multișor 60 de ani, zilele executate depășesc lejer o treime din pedeapsa de 5 ani.

Dacă asta e vestea bună pentru Ioan Niculae, mai vine o alta care poate fi considerată rea. Odată cu el a fost condamnată și societatea Interagro, care își pierde astfel codul de TVA, ceea ce înseamnă că dispare din peisajul economiei românești. Dar nu se știe niciodată. S-ar putea ca falimentul să fie benefic pentru Interagro, pentru că ajungând la vânzare, prețul va fi cu mult mai mic decât cel real, iar dacă cel sau cei care cumpără își asumă și datoriile, prețul ar fi de nimic.

Dacă ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în alte cazuri asemănătoare, când firmele falimentate au rămas după vânzare în mâinile acelorași cercuri de interese, nu este exclus ca Interagro să parcurgă un asemenea traseu.

Pentru că nu trebuie să uităm că Ioan Niculae și-a băgat în afacerile pe care le conducea și fosta nevastă, și fiica, și ginerele, ca acționari. Și nu trebuie să mai uităm că din marele holding doar Interagro falimentează.

O dovadă că viața merge înainte am avut-o duminică seara, când la meciul Astra – Dinamo se afla în tribuna oficială Adina Niculae, fiica lui Ion Niculae, care va conduce destinele echipei de fotbal. Și nu numai.

Șt. B.