Intervenţiile echipajelor SMURD din ultimele zile

Atât pompierii militari, cât şi echipajele SMURD din cadrul I.S.U. “A.D. Ghica” Teleorman au fost într-o permanentă agitaţie. Aceştia din urmă au fost solicitaţi să intervină la nu mai puţin de 118 cazuri în care pacienţii acuzau diferite probleme medicale ce necesitau acordarea primului ajutor şi transportarea de urgenţă la cea mai apropiată unitate spitalicească.
Potrivit reprezentanţilor I.S.U. “A.D. Ghica”, printre principalele probleme medicale acuzate de cetăţeni s-au numărat durerile abdominale, de cap, lombare, de inimă, traumatismele, problemele respiratorii. După acordarea primului ajutor, pacienţii au fost transportaţi la unităţile de primiri urgenţe.
Încercăm să prezentăm aici câteva din cazurile pentru care echipele de medici de pe ambulanţele SMURD au intervenit prompt.
Aşadar, La Segargea Vale, de Sfântul Ion, echipajul SMURD Turnu Măgurele a acţionat pentru acordarea primului ajutor în cazul unei persoane agresate fizic. Aceştia au sosit imediat la faţa locului, paramedicii turneni au constatat că persoana vătămată, Marian P., prezenta o plagă înţepată în spate, o plagă deasupra ochiului drept şi politraumatism, motiv pentru care pacientului i s-a acordat primul ajutor, ulterior acesta fiind transportat de urgenţă la Spitalul Municipal Turnu Măgurele pentru îngrijiri medicale de specialitate.
În localitatea Băbăiţa, în ziua de 04 ianuarie 2014, în jurul orelor 22.14, echipajul SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Alexandria, a intervenit pentru acordarea de îngrijiri medicale lui E.M., de 46 de ani şi A.M., de 36 de ani, ambii fiind agresaţi fizic.
La sosirea medicilor, pacienţii acuzau dureri la cap, dureri la nivelul membrelor şi multiple alte traumatisme. Acestora li s-a acordat primul ajutor din partea paramedicilor alexăndreni şi au fost transportaţi la Spitalul Municipal Alexandria pentru îngrijiri medicale de specialitate.
În celelalte două cazuri, pacienţii au fost salvaţi la timp, în urma unor intoxicaţii cu medicamente, ori în urma unui accident rutier.
Aşadar, la Turnu Măgurele, în ziua de 06 ianuarie a.c., o persoană a solicitat intervenţia unui echipaj SMURD pentru acordarea primului ajutor tânărului A.I., de 25 de ani, care ingerase 18 pastile de augmentin, 10 pastile de nurofen şi un flacon de vitamina B6.
Paramedicii turneni au găsit pacienta în dormitorul locuinţei, acuzând dureri de cap şi ameţeli. După acordarea primului ajutor, persoana a fost transportată de urgenţă la Spitalul Municipal Turnu Măgurele pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate.
În aceeaşi zi, la Poroschia, echipajul de intervenţie SMURD, a acordat primul ajutor unei persoane rănite în urma unui accident rutier ce a avut loc pe raza localităţii. Aceştia au ajuns la faţa locului în cel mai scurt timp posibil, constatând că victima, C.T., de 60 de ani, prezenta un traumatism la nivelul capului, în zona frontală.
În acest caz, pacientul a primit primul ajutor, a fost monitorizat şi ulterior a fost transportat de urgenţă la Spitalul Municipal Alexandria pentru investigaţii medicale amănunţite.

Mirel MANAFU