Intervenţii ale pompierilor teleormăneni, în 48 de ore

40 de cazuri SMURD, un incendiu şi 11 misiuni de recunoaștere/instruiri în domeniul situațiilor de urgență la unitățile de cult.

Cele mai multe intervenţii pe care le-au avut pompierii teleormăneni, în zilele de 9 şi 10 aprilie 2017, au fost la cetăţeni care au solicitat SMURD-ul, aceştia acuzând diverse afecţiuni.

Cele mai frecvente simptome prezentate de pacienţii la care au ajuns paramedicii SMURD, au fost: hipertensiune arterială, cefalee, vertij, tahicardie, traumatisme. În cazul persoanelor care au avut diverse probleme medicale, intervenţia paramedicilor SMURD a constat în acordarea primului ajutor şi transportarea pacienţilor la unităţile spitaliceşti din judeţ, pentru investigații medicale amănunțite și acordarea de îngrijiri de specialitate.

Incendiu la o locuinţă, declanşat de un scurtcircuit electric

Singurul incendiu la care au intervenit pompierii militari din cadrul ISU „A.D. Ghica” Teleorman în cele 48 de ore menţionate anterior, a avut loc dumincă, 9 aprilie, la o locuinţă din localitatea Frăsinet. Evenimentul a fost anunţat pe numărul unic de urgenţă 112, în jurul orelor 17:15.

Ajunşi la faţa locului cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Alexandria au constatat că flăcările se manifestau în interiorul unei camere, cu posibilitatea propagării rapide la întreaga casă de locuit. În primă fază, flăcările au fost localizate de mai mulţi vecini ai proprietarului casei cuprinsă de flăcări, aceştia acţionând cu o cisternă cu apă. Este lăudabilă intervenţia cetăţenilor din comuna Frăsinet, care au dat dovadă de spirit civic şi au sărit imediat în ajutorul persoanei aflate în dificultate. Datorită intervenţiei lor a fost salvată casa de locuit, pagubele putând fi mult mai mari, în caz contrar.

Pentru stingerea flăcărilor, pompierii militari au acţionat aproximativ 20 de minute. Astfel, incendiul a fost lichidat în stadiul în care a fost găsit, fiind salvate bunuri de peste 30000 de lei.

Au ars ori au fost distruse de foc cca. 10 mp din tavanul de scândură, două televizoare, două canapele, un șifonier, două noptiere și mai multe materiale textile, valoarea acestora fiind estimată la suma de 4000 de lei.

Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit la instalația electrică din locuință. Din fericire, la aceasta interventie nu s-au inregistrat victime.

11 misiuni de recunoaștere/instruiri în domeniul situațiilor de urgență la unitățile de cult

Potrivit unui comunicat al ISU „A.D. Ghica” Teleorman, în zilele de 9 şi 10 aprilie 2017, pompierii teleormăneni au executat 11 misiuni de recunoaștere în zece localităţi din judeţul Teleorman. Cele 11 misiuni de recunoaștere/instruiri în domeniul situațiilor de urgență la unitățile de cult au fost executate în localitățile Ciuperceni, Traian, Drăgănești Vlașca, Talpa, Talpa Ogrăzile, Roșiorii de Vede, Poroschia, Turnu Măgurele, Scurtu și Zimnicea. Acestea au avut ca scop pregătirea personalului în vederea cunoașterii riscurilor asociate obiectivelor din raioanele de intervenție, precum și educarea și instruirea utilizatorilor asupra modului de acțiune în cazul producerii unor situații de urgență la unitățile de cult.

Pe timpul acestor misiuni, pompierii au avut în atenție dotarea cu stingătoare a lăcașurilor de cult, menținerea liberă a căilor de evacuare, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și stabilirea zonelor de parcare astfel încât accesul autospecialelor de pompieri să nu fie afectat.

De asemenea, pompierii au prezentat personalului bisericesc măsurile care trebuie respectate înainte, pe timpul și după terminarea slujbelor, astfel încât aceștia, la rândul lor, să le transmită și enoriașilor.

Asigurarea nivelului maxim de protecție și siguranță a cetățenilor este obiectivul prioritar al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman motiv pentru care echipajele de salvatori din subunitățile operative vor continua acțiunile de recunoaștere la astfel de obiective pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularitățile fiecărei clădiri și prelucrarea personalului bisericesc asupra asigurării intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere.

M. MEILĂ