Insula Belina şi braţul Pavel au trecut în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman

Chiar dacă majoritatea teleormănenilor sunt săraci lipiţi, Consiliul Judeţean Teleorman s-a gândit că le-ar trebui o zonă de agrement care să-i facă să mai uite de necazuri. Zis şi făcut. S-a întocmit un program pentru accesarea de fonduri europene şi, deşi acesta n-a obţinut toate aprobările necesare, s-a solicitat Executivului trecerea zonei Insula Belina – braţul Pavel, din proprietatea publică a statului în proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman.
Miercuri, 27 noiembrie 2013, Cabinetul Ponta a aprobat hotărârea de guvern prin care zona respectivă, în suprafaţă de circa 350 de hectare, cu parapeţi şi diguri cu tot, plus luciul de apă, trece din administrarea Apelor Române, prin Administrarea Bazinală Argeş, în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, care intenţionează s-o transforme într-o zonă turistică, conform proiectului de dezvoltare durabilă a zonei prin protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului natural al judeţului. Banii ar urma să fie obţinuţi în exerciţiul bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene.
Conform proiectului, în comuna Seaca, la 5 kilometri de Turnu Măgurele, se vor realiza următoarele obiective: tabără de vară pentru elevi, tabără de pictură şi sculptură; complex sportiv pentru canotaj, volei, baschet, handbal, fotbal, pescuit sportiv şi tenis; hotel şi căsuţe pentru cazare turişti; pensiuni; bazine de înot; pistă de biciclete de la Seaca la Turnu Măgurele.
La malul fluviului se va construi un port pentru ambarcaţiuni uşoare şi de croazieră şi un aquapark şi se vor amenaja plaje.
Se va edifica infrastructura rutieră a zonei.
Articolul 2 al Hotărârii de Guvern stipulează că dacă programul nu va fi finalizat în patru ani, zona respectivă va reintra în proprietatea publică a statului, adică va trece din nou la Apele Române.
De remarcat că începând cu anul 2011 zona a fost concesionată de societatea comercială Tel Drum, care, începând de miercurea trecută, a fost scoasă din cărţi. Deşi gurile rele spun că abia acum cărţile ar fi fost făcute în beneficiul său. Dar vom trăi şi vom vedea.

C.O.