Inspectorii sanitari veterinari controlează comercianții care vând produse alimentare la marginea șoselelor

Sub autoritatea Agenției Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, inspectorii sanitari veterinari efectuează controale tematice privind respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor prevăzute de legislaţia Uniunii Europene și naționale aplicabile comerţului stradal cu produse de origine animală. În această acțiune, inspectorii sanitari veterinari colaborează cu reprezentanții Inspectoratelor de Poliție județene, respectiv cu cei ai Jandarmeriei Române.

Conform datelor oficiale, în intervalul 12-14 iulie a.c., la nivel național au fost efectuate 1.325 de verificări. Dintre acestea, 571 de controale au fost realizate la micii producători care comercializau direct către consumatorul final lapte crud, ouă, carne de pasăre, pește, miere și alte produse apicole etc. obținute în gospodăriile proprii, în apropiere de locul de producere sau în alte locuri neamenajate : pe trotuare, în locurile de popas, parcările auto situate de-a lungul căilor rutiere.

Alte 754 de controale au fost efectuate la persoanele care comercializau direct către consumatorul final alimente de origine animală : brânzeturi, produse din carne etc. obținute în gospodăriile proprii, în apropiere de locul de producere sau în unități de vânzare cu amănuntul, în alte locuri neamenajate : pe trotuare, în locurile de popas, parcările auto situate de-a lungul căilor rutiere. Ca umare a neregulilor constatate au fost aplicate 267 de sancțiuni contravenționale în valoare de 364.700 de lei. În același timp, au fost reținute oficial 1.790 kg de brânzeturi, lapte crud, produse din carne, comercializate în condiții neigienice, fără respectarea lanțului frigorific și a căror trasabilitate nu a putut fi demonstrată.

Astfel de controale sunt în curs de desfășurare în toate județele țării și ele vor continua și în perioada următoare.

Conducerea Agenției Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor reamintește cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

George ZAVERA