Inspectorii sanitari veterinari au demarat controalele în piețe, abatoare și în unitățile de alimentație publică!

In această perioadă, premergătoare Sărbătorilor Pascale, medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) sunt angrenați în acțiuni de control, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure. Acțiunile de control au fost demarate la data de 30 martie și se vor desfășura până pe data de 18 aprilie a.c, zi premergătoare Sărbătorilor Pascale.

În cadrul acțiunilor de control, inspectorii sanitari veterinari urmăresc respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în toate piețele agroalimentare, abatoarele și centrele de sacrificare a animalelor cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de orgine animală. De asemenea, sunt controlate pizzeriile, unitățile de catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie/patisserie, supermarket-urile și magazinele alimentare.

În mod special se are în vedere depistarea tăierilor ilegale de animale și punerea în vânzare a cărnii fără ca proprietarii sau comercianții să dețină documentele sanitar veterinare prevăzute de lege. Controale se vor face și în ceea ce privește comercializarea de ouă în piețe sau în locuri neautorizate, pentru prevenirea punerii în vânzare a unor cantități de ouă, provenite din ferme neautorizate sau din gospodăriile populației, cu perioadă de valabilitate expirată și implicit a toxiinfecțiilor alimentare.

Inspectorii sanitar veterinari recomandă cetăţenilor să-și procure carnea de miel, alte produse din carne, oulele și celelalte produse alimentare numai din unităţi autorizate din punct de vedere sanitar veterinar.

La sediile direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor sunt afișate : programul de lucru, numele medicului veterinar de serviciu și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli legate de siguranța alimentelor. Respectivele informații vor fi postate și pe site-urile DSVSA.

În toate piețele agroalimentare și în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea și celelalte produse de origine animală este asigurat personal sanitar veterinar, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Echipe mixte formate din inspectori sanitar veterinari și polițiști vor organiza filtre rutiere de control, în care vor fi verificate toate autovehiculele de transport marfă și călători suspectate că ar putea transporta carne și alte produse alimentare cu proveniență incertă, fără a fi însoțite de actele sanitar veterinare prevăzute de lege.

George ZAVERA