Inspectorii ITM, pe urmele angajatorilor care nu respectă măsurile de protecţie a angajaţilor pe vreme rea

Pe vreme cu temperaturi extreme, angajatorii ar trebui să asigure măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate în cazul angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în aer liber.
În caz contrar, dacă aceştia sunt depistaţi de către inspectorii I.T.M. că nu îndeplinesc aceste norme, riscă amenzi cuprinse între 15.000 lei şi 25.000 lei.
Măsurile sunt impuse în conformitate cu dispoziţiile OUG nr.99/2000 referitoare la măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme.
Aceste aspecte sunt valabile atunci când temperaturile aerului scad sub -20 grade sau, corelate cu condiţiile de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
În perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie să distribuie ceai fierbinte în cantitate de 0,5 – 1 litru/persoană/schimb; să acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; dar şi echipament individual de protecţie.
În cazul în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, ei vor trebui să reducă durata zilei de lucru; să recurgă la întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.
Măsurile se impun numai dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.
Iar pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ţină cont şi de rezultatele examenului medical pe care angajatul l-a efectuat la angajare, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute. De asemenea angajatorul trebuie să asigure şi primul ajutor dar şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară în cazul persoanelor afectate. Iar în alte cazuri, acesta ar trebui să realizeze trecerea după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

M.M.