Înscrierea în clasa pregătitoare, la final

Cererile pentru copiii neînscrişi mai pot fi depuse în următoarea săptămână
După ce ieri, unităţile de învăţământ au afişat listele finale cu candidaţii înmatriculaţi la clasa pregătitoare şi clasa I, copiii care nu au fost înscrişi în nicio unitate de învăţământ mai au o şansă în perioada 27 – 31 mai 2013. În acest sens, părinţii copiilor rămaşi neînscrişi pot depune cereri la unităţile şcolare unde mai există locuri disponibile. Şcolile vor transmite inspectoratului şcolar cererile depuse de părinţi, care vor fi centralizate şi soluţionate de către ISJ Teleorman, până la sfârşitul acestei luni.
Potrivit calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014, în acelaşi interval inspectoratul şcolar va soluţiona orice altă situaţie referitoare la înscrierea în învăţământul primar, avându-se în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului.
Desfăşurată în două etape, înscrierea copiilor în clasa zero s-a finalizat la sfârşitul săptămânii trecute, odată cu încheierea celei de-a doua etape. În urma acesteia, în judeţul Teleorman au fost înscrişi 2563 copii, cu 500 peste estimările Inspectoratului Şcolar Judeţean. Cei mai mulţi, 2438, au fost înscrişi în cadrul primei etape desfăşurată în perioada 2-22 aprilie 2013. Alţi 125 copii au fost înscrişi în şcolile teleormănene în cea de-a doua etapă, în intervalul 8-17 mai 2013.
Cei mai mulţi dintre micuţii înscrişi în clasa zero, vor împlini şase ani până la 1 septembrie 2013.
În ceea ce priveşte solicitările în mediul urban, cele mai multe s-au înregistrat la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” Alexandria, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Roşiorii de Vede, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Alexandria, Şcoala Gimnazială nr. 4 Turnu Măgurele, Liceul Teoretic “Marin Preda” Turnu Măgurele, “Şcoala Gimnazială nr. 1 Videle, Şcoala Gimnazială nr. 2 Videle. În mediul rural, cei mai mulţi copii au fost înscrişi la Şcoala Gimnazială nr. 1 Lunca, Şcoala Gimnazială Tătărăştii de Jos, Şcoala Gimnazială nr. 1 Cosmeşti (Ciuperceni), Şcoala Gimnazială nr. 1 Izlaz, Şcoala Gimnazială nr. 1 Dobroteşti, Şcoala Gimnazială Peretu, Şcoala Gimnazială Plosca.
Pe perioada desfăşurării înscrierilor, în unităţile şcolare din judeţul nostru nu s-a înregistrat nicio situaţie specială în ceea ce priveşte funcţionarea aplicaţiei informatice.
La nivel naţional, în urma celor două etape de înscriere în clasa pregătitoare au fost înregistrate 9.344 de cereri de înscriere, dintre care peste 7.000 sunt pentru copiii care împlinesc 6 ani până la 1 septembrie 2013, iar alte aproape 2.300 pentru elevii care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2013.
Referitor la înscrierea copiilor la grădiniţe, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a transmis o notă tuturor inspectoratelor şcolare, din care reiese că până pe 21 iunie 2013 în toate grădiniţele trebuie să se finalizeze etapele de înscriere şi reînscriere a copiilor în învăţământul preşcolar. De asemenea, în notă se subliniază că ocuparea locurilor libere sau departajarea, în cazul în care sunt mai mulţi copii pe un loc, se face în funcţie de câteva criterii: apropierea grădiniţei de domiciliul celor mici, de existenţa unui frate sau a unei surori în instituţia respectivă, tutorele e unic întreţinător de familie etc.

M. MEILĂ