Încep plățile pentru fermierii afectați de criza Covid!

În conturile fermierilor vor intra 430 milioane euro, din acestea 170 milioane euro provenind de la Uniunea Europeană, iar 260 milioane euro de la bugetul național.

Veste bună pentru fermierii care au depus la APIA cereri de sprijin financiar pentru a compensa o parte din pierderile cauzate de criza Covid. Vestea vine direct de la ministrul agriculturii, Adrian Oros, care a anunțat, în cadrul nei conferințe de presă, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează, azi, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale, apicultorii și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

”Începând din 25 noiembrie intră (în conturi, n. red.) despăgubirile privind măsurile de sprijin pentru fermierii care au fost afectați de criza Covid și aici discutăm de 170 de milioane de euro, bani europeni, și de 260 milioane, bani de la bugetul național.

Atât cei care activează în zootehnie, crescătorii de bovine, de carne și de lapte, de ovine și caprine, apicultorii, cei care cresc porc și pasăre în sistem industrial, dar și legumicultorii și pomicultorii vor primi, începând din 25 noiembrie, aceste despăgubiri. Sunt 122.000 de beneficiari, ale căror cereri au fost verificate și care vor intra la plată prin APIA”, precizează ministrul Adrian Oros.

Cuantumul maxim pe care poate să-l primească un fermier în contul bancar sub forma ajutorului pentru pierderile cauzate de Covid-19 este stabilit în funcție de efectivele de animale deținute în exploatațiile zootehnice sau suprafețele cultivate în fermele de legume și cele pomicole. Iată și cuantumurile maxime pe care le pot primi fermierii :

  • Crescătorii de bovine care au peste 91 capete bovine femele – suma maximă obținută pe fermă 100.000 de euro;
  • Crescătorii de bovine care au sub 91 de capete de bovine femele și minim 5 capete de bovine – suma maximă 7.000 de euro/fermă;
  • Crescătorii de ovine și caprine – suma maximă 2.500 de euro/fermă;
  • Crescătorii de păsări și porci – suma maximă 100.000 de euro/fermă;
  • Legumicultorii, pomicultorii și cultivatorii de cartofi – maxim 5.000 de euro/fermă.

George ZAVERA