Incendiu violent pe Eurobacul Turnu Măgurele-Nicopole * Exercițiu amplu al ISU ”A.D. Ghica” Teleorman

Un incendiu violent la sala motoarelor de pe Eurobacul ce asigură transportul pe ruta Turnu Măgurele-Nikopole, eveniment soldat cu mai multe victime și o persoană dispărută, un accident rutier între o ambulanță și o autocisternă a unui operator economic din domeniul chimic, care transporta amoniac și un pachet suspect găsit în punctul de trecere a frontierei au fost scenariul unui exercițiu tactic desfășurat la Turnu Măgurele, ieri, 23 octombrie 2018, organizat de ISU ”A.D. Ghica” Teleorman în cooperare cu structurile cu atribuții de intervenție în cazul producerii unor evenimente complexe, cu risc ridicat.

Prima situație de urgență la care au intervenit salvatorii teleormăneni a fost izbucnirea unui incendiu pe Eurobacul ce asigură transportul pe ruta Turnu Măgurele-Nikopole, eveniment anunțat pe numărul unic de urgență 112 în jurul orelor 10:00. Ca mod de rezolvare, în această situație s-a urmărit dacă, după alertarea forțelor profesioniste pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, au fost puse în aplicare planurile și procedurile care prevăd aceste situații, personalul ferry-boatului a asigurat primele măsuri de intervenție și a informat forțele specializate asupra situației produse, precum și modul de acțiune până la acel moment.

Situația s-a deovedit cu atât mai dificilă cu cât după efectuarea recunoașterii, primele forțe de intervenție au constatat că pe Eurobac se afla un microbuz cu 15 persoane, iar doi angajați de pe bac, care au intervenit în primă fază pentru stingerea focarului cu stingătoarele din dotare, au suferit arsuri la nivelul membrelor.

Pentru rezolvarea acestor situații, concomitent cu primele măsuri luate pentru stingerea incendiului, s-au efectuat acțiuni de evacuare și salvare a persoanelor de pe bac, cu ajutorul bărcii din cadrul subunității de intervenție.

O oră mai târziu, în jurul orei 11.00, la punctul de trecere a frontierei, în zona de verificare a documentelor, un polițist a sesizat un pachet suspect.

Evenimentul a fost anunțat imediat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, concomitent cu luarea măsurilor de marcare și izolare a zonei, până la sosirea echipei pirotehnice care are competențe în executarea acestor misiuni. Pachetul suspect a fost distrus în condiții de siguranță, fără să fie înregistrate victime.

Conform scenariului, ultima intervenție a salvatorilor a fost în jurul orei 11.30, când una dintre ambulanțele SAJ, care transporta o victimă din port către Spitalul Turnu Măgurele, a intrat în coliziune cu o autocisternă a unui operator economic din domeniul chimic, ce transporta amoniac, rezultând scurgeri pe sol.

După alertarea evenimentului, la fața locului s-au deplasat imediat echipa CBRN din cadrul Detașamentului Alexandria, precum și o ambulanță SMURD și o autospecială de lucru cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Turnu Măgurele.

Pe timpul acestei intervenții s-a urmărit realizarea următorilor pași: delimitarea și semnalizarea corespunzătoare a locului evenimentului, interzicerea accesului, în faza inițială, la o distanță mai mică de 30 metri înaintea zonei în care s-a produs accidentul, identificarea mărfii transportate prin citirea numerelor înscrise pe plăcuța portocalie (folosirea binoclului), luarea măsurilor de protecție a personalului propriu, evaluarea pericolului și aplicarea măsurilor prevăzute de Ghid, conform competențelor și realizarea a trei sectoare de intervenție (Sectorul I – cercetare CBRN, Sectorul II – protecție și Sectorul III – acordarea primului ajutor victimelor).

Desfășurarea exercițiului de la Turnu Măgurele a fost coordonată de col. Manea Pompiliu, prim adjunct al inspectorului șef al ISU ”A.D. Ghica” Teleorman.

”Considerăm că activitățile s-au desfășurat într-un mod destul de bun. Bineînțeles mai există întotdeauna loc de mai bine. Tocmai acesta este și rolul exercițiilor, pentru a învăța, pentru a se antrena personalul propriu și cel cu care se colaborează și se cooperează în astfel de situații. Am avut de asemenea sprijin din partea Direcției Generale de Logistică, cu drone, astfel că, imaginile surprinse vor fi folosite în timpul exercițiului și în procesul de pregătire. Este un plus. Nu am mai făcut până acum exerciții în care să folosim drone”, a spus lt. col. Cătălin Buțcă, șef Centru Operațional în cadrul ISU Teleorman.

Obiectivele desfășurării acestui exercițiu tactic au fost:

  • perfecționarea deprinderilor membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman (CJSU) și cei ai Comitetului Local Turnu Măgurele (CLSU) pentru organizarea și conducerea acțiunilor de intervenție în caz de producere a unei situații de urgență pe fluviul Dunărea;
  • asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unor evenimente complexe, cu risc ridicat;
  • organizarea, desfăşurarea şi coordonarea unitară a acţiunilor de salvare/evacuare a persoanelor, a acţiunilor de localizare şi limitare a efectelor situaţiei de urgenţă;
  • verificarea condiţiilor pe care le oferă particularităţile terenului şi amplasamentelor din zona afectată, în vederea desfăşurării acţiunilor de evacuare – intervenţie, celeritatea analizei şi deciziei cu privire la siguranţa forţelor care intervin şi a populaţiei din zona afectată;
  • realizarea unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de astfel de evenimente;
  • verificarea modului de organizare a cooperării şi a funcţionării fluxului informaţional între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi;
  • verificarea posibilităţilor de restabilire a stării de normalitate.

M. MEILĂ