În ultimele zile, mai exact începând din data de 27 februarie 2014 şi până în prezent, pompierii militari din cadrul I.S.U. “A.D. Ghica” al judeţului Teleorman au intervenit în stingerea mai multor incendii, cauzate în special de neatenţia celor păgubiţi, coşurilor de fum defecte şi a scurtcircuitului electric. În toate cele şase incidente pe care le vom prezenta în următoarele rânduri, pompierii militari ai Detaşamentelor de pompieri arondate fiecărei zone au intervenit la timp, astfel încât pagubele materiale nu au fost foarte însemnate, iar în ceea ce priveşte pierderile de vieţi omeneşti, acest pericol a fost înlăturat în totalitate. Numai într-unul dintre cazuri proprietarul a rămas fără locuinţă, acesta neputând să mai salveze mare lucru.
În cel mai recent dintre cazuri, produs marţi dimineaţă în jurul orelor 3.35, proprietarul s-a trezit în miez de noapte cu panoul electric al propriei locuinţe cuprins de flăcări. Incidentul s-a produs în localitatea Seaca, în gospodăria cetăţeanului identificat cu iniţialele G.T. care a apelat imediat numărul unic de urgenţă 112, solicitând intervenţia pompierilor militari din cadrul Detaşamentului Turnu Măgurele. În acest caz s-a intervenit rapid cu o autospecială, reuşindu-se în mai puţin de 10 minute localizarea şi lichidarea incendiul în stadiul în care a fost găsit, fără ca flăcările să se propage la vecinătăţi. Valoarea bunurilor distruse fiind apreciată la suma de 200 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost scurtcircuitul electric.
Într-un alt caz, la care s-a acţionat recent, a fost generat de jarul căzut dintr-o sobă, care a aprins materialele combustibile aflate în imediata apropiere.
Acest incident s-a produs luni dimineaţă, în jurul orelor 10.16, atunci când jarul căzut dintr-o sobă a aprins materialele combustibile din apropiere, generând un incendiu la locuinţa Auricăi N., din oraşul Videle, cartierul Fotăcheşti. Evenimentul a fost anunţat pe numărul unic de urgenţă 112, solicitându-se intervenţia pompierilor militari din cadrul Detaşamentului Videle. Sosiţi la faţa locului cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, militarii au constatat că flăcările se manifestau la acoperişul locuinţei, pe o suprafaţă de cca. 40 mp, la bunurile din interiorul acesteia, constând în aparatura electrocasnică, mobilă, îmbrăcăminte, 3 uşi, 2 ferestre şi la tavanul realizat din lambriu. Pompierii au reuşit după aproximativ o oră să localizeze şi să lichideze incendiul în stadiul găsit. Valoarea pagubelor înregistrate a fost apreciată la suma de 7.000 de lei.
Pentru cetăţeanul identificat cu iniţialele G.D. din localitatea Pietroşani, ziua de 1 martie nu a fost o zi de sărbătoare, ci una de coşmar, pentru că acesta a rămas fără locuinţă din cauza unui incendiu, produs în plină noapte, mai exact în jurul orelor 2.57.
Şi chiar dacă incendiul a fost semnalat în cel mai scurt timp, de un alt cetăţean, pompierii militari din Zimnicea, care au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, s-au luptat cu flăcările mai bine de cinci ore.
Focul care se manifesta la întreaga locuinţă, a fost întreţinut de materialele combustibile depozitate în interiorul locuinţei. Fiind vorba aici despre cauciucuri uzate, peturi, carton asfalt, haine vechi şi deşeuri din lemn. Pompierii au reuşit în cele din urmă să localizeze şi să lichideze incendiul în stadiul în care acesta a fost găsit, reuşind să mai salveze bunuri în valoare de doar 3.000 lei, reprezentând anexele învecinate şi o cameră de locuit. Valoarea pagubelor fiind apreciată la suma de 10.000 de lei.
Vinovat pentru acest eveniment nedorit a fost coşul de fum deteriorat.
Coincidenţa face ca tot din cauza coşului de fum, să fie cuprinsă de flăcări şi locuinţa roşioreanului Gabriel R., culmea chiar în aceeaşi zi de 1 martie, 2014. În acest caz pompierii militari roşioreni au fost alertaţi de însuşi proprietarul locuinţei cu pricina, în jurul orelor 18.10. Intervenţia rapidă a pompierilor cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă a dus la stingerea incendiului înainte ca flăcările să se propage la întreaga casă de locuit, fiind afectaţi doar 2 mp din planşeul unui dormitor, confecţionat din PAL, valoarea bunurilor distruse fiind apreciată la suma de 100 lei. Aşa cum am mai spus, vinovat de producerea incendiului se face coşul de fum, care se pare că era amplasat necorespunzător şi neprotejat termic faţă de materialele combustibile.
Pentru că a fost observat la timp, un alt incendiu a fost stins rapid, fără a se înregistra însemnate pagube materiale. Acest incident a fost semnalat la Zimnicea, de unul dintre vecinii păgubitului Marian M. Incendiul a fost semnalat în ziua de 28 februarie, atunci când din acoperişul locuinţei de vară a acestuia începuse să iasă fum. Cunoscându-se faptul că proprietarul era plecat din localitate, în jurul orelor 21.01 au fost alertaţi pompierii militari.
Intervenţia s-a făcut în cel mai scurt timp posibil, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, fiind constatat faptul că focul ardea mocnit la acoperişul bucătăriei de vară existând posibilitatea propagării flăcărilor la întregul imobil şi la locuinţele învecinate. Acesta a fost stins în stadiul în care a fost găsit, în mai puţin de 30 de minute. Valoarea pagubelor, reprezentând cca. 2 mp din acoperişul bucătăriei, realizat din astereală din lemn acoperită cu tablă, şi care a fost apreciată la suma de 200 de lei. În urma verificărilor efectuate la faţa locului, a reieşit faptul că incendiul a izbucnit din vina unui scurtcircuit electric produs la instalaţia improvizată din podul anexei.
Ultimul caz la care facem referire, s-a produs în ziua de 27 februarie în jurul orelor 2.30, atunci când şoferul unei firme de distribuţie, ce tranzita localitatea Plosca, a observat că acoperişul unei locuinţe, proprietatea lui Victor C., era cuprins de flăcări, fapt pentru care a sunat imediat pe numărul unic de urgenţă 112, solicitând intervenţia pompierilor militari alexăndreni.
Sosiţi la faţa locului cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, pompierii militari au constatat că incendiul se manifesta la acoperişul locuinţei, pe o suprafaţă de cca. 10 mp, realizat din căpriori din lemn şi ţiglă, iar în interior, proprietarul în vârstă de 63 de ani, dormea, camera fiind inundată cu fum, existând riscul intoxicării acestuia cu monoxid de carbon.
Persoana a fost evacuat rapid din interiorul locuinţei, fără ca aceasta să aibă nevoie de îngrijiri medicale. Iar în cele din urmă, incendiul a fost stins în aproximativ 40 de minute, fără ca flăcările să se propage la alte bunuri materiale din vecinătate. În acest caz pagubele au fost apreciate la suma de 7.000 de lei.
Din primele cercetări, s-a stabilit faptul că la baza incendiului a fost a fost coşul de fum deteriorat, care a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din apropiere.
M.M.