Încă două milioane euro, pentru fermierii care vor să se constituie în grupuri de producători

Fermierii care vor să obțină finanțare în sectorul pomicol, în cadrul Măsurii 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol mai au la dispoziție două milioane euro, după cum a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Așadar, fermierii care au exploatații în sectorul pomicol și vor să beneficieze de fonduri nerambursabile pentru înfințarea de grupuri de producători trebuie să se grăbească în ceea ce privește depunerea cererilor de finanțare nerambursabilă, întrucât suma rămasă pentru Măsura de finanțare 9.1 este de numai 2 milioane euro.

“Amintesc faptul că ”Măsura 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol a fost lansată în data 30 iunie. Pentru anul acesta au mai rămas 2 milioane de euro. Sprijinul public nerambursabil este de 100%, dar nu poate să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii 5 ani, iar suma maximă este de 100.000 de euro pe an”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros. Totodată, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a subliniat faptul că sesiunea de depunere a proiectelor și a cererilor de finanțare va fi deschisă până pe data de 30 septembrie 2020.

Conform Ghidului solicitantului pentru această măsură de finanațare, pot obține finanțare prin submăsura 9.1 a grupurile de producători din sectorul pomicol constituite conform legislației în vigoare, grupuri care au ca scop principal valorificarea în comun a produselor agricole, deservesc interesele membrilor, prin investițiile prevăzute în proiect, se încadrează în definiția IMM-urilor și au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă după 1 ianuarie 2014. Încadrarea în categoria IMM se va demonstra de către solicitant doar la momentul depunerii cererii de finanțare, acesta nefiind obligat să mențină acest statut pe perioada derulării contractului de finanțare.

În același timp, sunt eligibile și grupurile de producători care au obținut recunoaștere pentru produse și / sau grupe de produse sprijinite prin submăsura 9.1, dar și prin submăsura 9.1a. În acest caz, sprijinul se va acorda pe baza Valorii Producției Comercializate (VPC) aferente produselor/grupelor de produse sprijinite prin submăsura 9.1a.

Grupurile de producători care au în componență un fost membru al unei organizații de producători (OP) din sectorul fructelor şi legumelor (sprijinite prin Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA) sunt eligibile doar dacă membrul respectiv a renunțat la această calitate înainte de 1 ianuarie 2014 sau dacă grupul care solicită sprijinul financiar prin intermediul acestei submăsuri este recunoscut pentru un produs, produse sau grupă de produse diferite față de organizația din care provine membrul Grupului de Producători.

George ZAVERA