Încă cinci cazuri de gripă, în Teleorman

Alți cinci teleormăneni au fost afectați în gripă, existența virsului gripal la cele cinci persoane fiind confirmată de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) în intervalul 21- 27 ianuarie 2019. Astfel, de la începutul acestui sezon și până la data de 27 ianuarie, 16 teleormăneni s-au îmbolnăvit de gripă. Dintre aceștia, un tânăr în vârstă de 17 ani, confirmat cu virus gripal, a decedat, acesta având condiții medicale preexistente.

Din totalul celor 16 teleormăneni, la 14 a fost confirmat virusul gripal A, subtip H1, iar în două cazuri a fost vorba despre gripa A, subtip H3.

Potrivit unui comunicat de presă al CNSCBT, la nivel național, în intervalul 21 – 27 ianuarie 2019 s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică, ceea ce duce la concluzia că gripa evoluează epidemic. În aceast interval, numărul îmbolnăvirilor cu gripă a avut un trend ascendent, activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, în special în zona de sud a țării și cu focare locale și cazuri sporadice în celelate zone ale țării.

”Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă și rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%”, se arată în comunicatul de presă. Douăzeci de persoane diagnosticate cu gripă în perioada menționată au decedat, numărul total al deceselor confirmate cu virus gripal ajungând la 54, de la începutul sezonului și până la 27 ianuarie, comparativ cu 7 decese câte s-au înregistrat în sezonul precedent, în perioada similară.

Dintre acestea, 35 au fost tip A, subtip (H1)pdm09, 6 tip A, subtip H3 si 13 tip A, nesubtipat/în curs de subtipare.

În comunicatul de presă este menționat că de la începutul sezonului, la nivel național, au fost confirmate 894 cazuri de gripă, din care 372 (42%) confirmate în ultima săptămână.

M. MEILĂ