Scăderea drastică a vânzărilor, dar şi zecile de impozite şi taxe pe care agenţii economici trebuie să le achite, lună de lună, statului au făcut ca foarte multe firme teleormănene să ajungă în pragul falimentului. Aşa cum se întâmplă de fapt în toată ţara, cu deosebire în zonele slab dezvoltate din punct de vedere economic şi implicit cu o populaţie extrem de săracă. Şi asta cu atât mai mult cu cât fiscul stă permanent pe capul firmelor, obligându-le să-şi plătească datoriile la stat până la ultimul leu.
Datori la bănci, la stat, la producătorii şi distribuitorii de mărfuri, la firmele care le asigură utilităţile, mulţi dintre investitorii ajunşi într-o astfel de situaţie încearcă să-şi vândă afacerile, în speranţa că vor mai putea salva câte ceva din banii investiţi ani de-a rândul. Zeci şi zeci de afaceri sunt scoase la vânzare pe Internet. La Turnu Măgurele, Roşiorii de Vede, Zimnicea şi chiar la Alexandria, la Frumoasa, Mârzăneşti, Frăsinet, Bogdana, Pietroşani, Troianul şi în alte localităţi rurale teleormănene sunt oferte de vânzare care de care mai interesante. Sunt oferite spre vânzare magazine alimentare, cu stocul de mărfuri existent şi dotările necesare, săli echipate modern pentru jocuri distractive şi activităţi de discotecă, baruri şi restaurante, spaţii destinate prestărilor de servicii, dar şi unităţi de producţie. Din păcate, pentru afacerile scoase la vânzare, unele din ele, cel puţin la prima vedere, deosebit de tentante, nu se găsesc cumpărători, potenţialii investitori ferindu-se să-şi extindă afacerile în astfel de vremuri în care criza economică pare a fi fără de sfârşit. Şi asta cu atât mai mult cu cât mediul de afaceri a devenit mai mult decât neprietenos.
Tot atât de adevărat este şi faptul că mulţi dintre cei ce şi-au scos afacerile la vânzare, pentru a-şi salva măcar o parte din investiţiile făcute, solicită sume de bani foarte mari, sume care, cu siguranţă, îi vor îndepărta şi mai mult pe cei ce ar dori totuşi, cu riscurile de rigoare, să investească într-un domeniu sau altul de activitate.
Mulţi dintre agenţii economici pe care îi paşte deja falimentul şi-au închis deja afacerile şi, cu orice preţ, încearcă să-şi scoată banii din închirierea respectivelor spaţii comerciale, ori a celor destinate prestărilor de servicii şi activităţilor productive. Socoteli sortite eşecului, atâta vreme cât chiriile solicitate sunt foarte mari, iar investitorii se feresc să-şi extindă afacerile în astfel de tone extrem de sărace, aşa cum este şi Teleormanul.
George ZAVERA