În Teleorman, vagoanele aparţinând CFR Marfă, ţinta unei bande de infractori

Situaţia dramatică a Căilor Ferate Române, instalată în ultimii ani în ţara noastră din cauza managementului defectuos şi politicilor guvernamentale care au lăsat în afara preocupărilor cel mai ieftin şi nepoluant mijloc de transport călători şi marfă, asta în condiţiile în care în România infrastructura rutieră este dezastruoasă, a fost accentuată de furturile frecvente de componente feroviare.
Reducerea personalului, mai ales acel de mentenanţă şi pază, a făcut ca drumurile de fier din România să cadă pradă hoţilor, vagoanele de transport marfă şi călători, garniturile de cale ferată şi alte componente aparţinând CFR, devenind ţinte sigure ale infractorilor.
O astfel de grupare specializată în furturi de componente feroviare a fost destructurată de poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale Poliţie Transporturi Craiova (S.R.P.T.).
În cursul anului trecut, membri grupării au acţionat la vagoanele de marfă aparţinând S.R.P.T. Craiova, în mai multe judeţe, printre care şi Teleormanul. Pe lângă judeţul nostru, infractorii au acţionat şi în Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi.
Pe parcursul unui an, hoţii, specializaţi în furtul distribuitoarelor de aer, au sustras 100 astfel de componente, cauzând un prejudiciu de aproximativ 800.000 lei (opt miliarde lei vechi), Societăţii Naţionale Transport Feroviar de Marfă.
În urma cercetărilor efectuate de poliţişti cu ocazia celor şapte percheziţii demarate în cursul acestei săptămâni la locuinţele hoţilor, au fost identificate instrumente folosite la demontarea distribuitoarelor de pe vagoanele de marfă, echipamente şi componente sustrase de pe vagoanele de marfă, documente de transport feroviar fictive, precum şi înscrisuri olografe utile în documentarea activităţii infracţionale a suspecţilor.
Gruparea infracţională este formată din opt persoane cu vârste cuprinse între 24 şi 40 de ani, şase din Craiova şi câte una din Băileşti, respectiv Crasna, judeţul Gorj. Aceştia comercializau distribuitoarele de marfă către agenţi economici care aveau ca obiect de activitate reparaţia vagoanelor de marfă, pe perioada transportului acestora folosindu-se documente fictive de însoţire.
Suspecţii au fost transportaţi la sediul S.R.P.T. Craiova unde au fost audiaţi, iar în funcţie de probatoriul administrat în cauză, se vor propune măsurile legale ce se impun.

M. MEILĂ