În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Teleorman, ţinută în urmă cu două zile, s-a hotărât trecerea în administrarea consiliilor locale şi a primăriilor din 69 de localităţi teleormănene a plantaţiilor de arbori din zona drumurilor judeţene ce le traversează. Darea în administrarea unităţilor administrativ-teritoriale teleormănene a plantaţiilor de arbori din aria drumurilor judeţene se va face pentru o perioadă de 10 ani. Contractele de administrare se vor încheia de către Consiliul Judeţean cu fiecare din cele 69 de unităţi administrativ-teritoriale până la jumătatea lunii martie 2014, respectiv în termen de 90 de zile.
Dintre localităţile urbane din judeţ, doar pentru Videle s-a prevăzut darea în administrare a plantaţiilor de arbori din zona drumurilor judeţene. ce traversează oraşul petroliştilor. Alături de oraşul Videle se află comunele Balaci, Băbăiţa, Beciu, Beuca, Blejeşti, Botoroaga, Bragadiru, Bujoru, Buzescu, Călineşti, Călmăţuiu, Călmăţuiul de Sus, Cervenia, Ciolăneşti, Conţeşti, Cosmeşti, Crevenicu, Crângeni, Dobroteşti, Dracea, Drăcşănei, Drăgăneşti de Vede,Drăgăneşti Vlaşca, Frăsinet, Gălăteni, Gratia, Islaz, Izvoarele, Lisa, Lunca, Mavrodin, Măgura, Măldăeni, Mereni. Lista continuă cu localităţile Moşteni, Necşeşti, Nenciuleşti, Olteni, Orbeasca, Plopii Slăviteşti, Poeni, Purani, Putineiu, Rădoeşti, Răsmireşti, Saelele, Salcia, Săceni, Scrioaştea, Scurtu Mare, Segarcea Vale, Sfinţeşti, Siliştea, Siliştea Gumeşti, Sârbeni, Slobozia Mândra, Smârdioasa, Stejaru, Ştorobăneasa, Talpa, Tătărăştii de Jos, Tătărăştii de Sus, Trivalea Moşteni, Uda Clocociov, Vedea, Vităneşti, Vârtoape şi Zâmbreasca.
Conducerile celor 69 de unităţi administrativ-teritoriale care vor lua în administrare arborii de pe sectoarele de drumuri judeţene care traversează respectivele localităţi vor avea obligaţia să întreţină aceste plantaţii. Vor verifica şi depista arborii uscaţi sau afectaţi de condiţiile meteorologice nefavorabile şi vor lua măsurile corespunzătoare de toaletare a arborilor, pentru a se înlătura pericolul prăbuşirii acestora pe partea carosabilă a drumurilor judeţene. Tăierea se poate face numai cu acordul Consiliului Judeţean, iar masa lemnoasă rezultată va putea fi folosită pentru încălzirea instituţiilor publice din respectivele localităţi.
Primăriile trebuie să cureţe terenul de crengi şi de alte resturi rezultate din tăierea arborilor, să extragă rădăcinile şi să aducă terenul la starea iniţială. Conducerile unităţilor administrativ-teritoriale vor avea totodată şi obligaţia de a planta arbori în zona drumurilor judeţene care le traversează, desigur numai cu acordul Consiliului Judeţean.
George ZAVERA