În Teleorman, fermierii au început efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară

Vremea călduroasă din ultimele zile, cu temperaturi de peste 10-12 grade Celsius, a favorizat zvântarea terenului, îndeosebi pe suprafeţele mai nisipoase din zona de sud a judeţului. Astfel că unii dintre fermieri au scos deja utilajele în câmp, la Zimnicea, Izvoarele, dar şi la Măgura şi Vităneşti, de exemplu, executându-se, acolo unde terenul a permis, lucrările de pregătire a solului şi de semănat a culturilor de mazăre, ovăz şi orzoaică de primăvară. În toate zonele judeţului, fermierii au acţionat şi lucrează în continuare la fertilizarea culturilor de grâu, orz şi orzoaică.
De circa o săptămână de zile, se lucrează la plantarea cartofilor timpurii şi semitimpurii, a arpagicului şi usturoiului de primăvară , iar în sere şi solarii legumicultorii fac ultimele pregătiri pentru plantarea răsadurilor de roşii şi de ardeioase.
Se lucrează cu forţe sporite şi în vii şi livezi, executându-se tăierile de primăvară, iar la pomii fructiferi se aplică stropirile de combatere a bolilor specifice.
Odată cu creşterea temperaturilor, fermierii vor intensifica lucrul în câmp, în Teleorman urmând a fi înfiinţate în această primăvară culturi pe o suprafaţă totală de 206.000 ha. Conform cifrelor transmise la Direcţia Agricolă Teleorman, fermierii din judeţul nostru şi-au propus să semene circa 90.000 hectare cu porumb, 90.000 hectare cu floarea soarelui, 26.000 de hectare fiind destinate culturilor de ovăz, orzoaică de primăvară, mazăre, ceapă, cartofi şi alte specii de legume. Va fi un volum foarte mare de muncă, dar fermierii şi micii producători agricoli vor face în aşa fel încât să execute lucrările în cel mai scurt timp, folosind fiecare oră bună de lucru.
Problemele cele mai importante cu care producătorii agricoli se confruntă sunt legate de preţurile foarte mari la seminţe, la îngrăşămintele chimice, la motorină, dar şi la piesele de schimb, mulţi dintre aceştia, în condiţiile în care Guvernul nu le-a plătit subvenţiile pe suprafaţă, fiind nevoiţi să se împrumute la bănci sau să încheie contracte nu tocmai avantajoase pentru ei cu distribuitorii de input-uri.
Odată cu lucrările de pregătire a terenului şi efectuarea lucrărilor de semănat a culturilor de primăvară, fermierii au de efectuat lucrări de fertilizare şi ierbicidare pe 173.568 hectare cultivate în toamnă cu grâu, pe 23.519 hectare de orz, 3.980 hectare de orzoaică şi 37.957 hectare cultivate cu rapiţă. De asemenea, au de executat lucrări de întreţinere pe o suprafaţă de 729 hectare cultivate cu legume în toamna anului trecut.
Zăpada şi precipitaţiile căzute în timpul iernii au asigurat cantităţi suficiente de apă pentru dezvoltarea corespunzătoare a culturilor însămânţate în toamnă, precum şi pentru înfiinţarea în bune condiţii a culturilor de primăvară, ceea ce dă speranţă producătorilor că 2013 va fi un an agricol mai bun decât cel anterior.

George ZAVERA