În Teleorman, dreapta e minată de stângaci

În Teleorman, locul în care sărăcia e împărțită în mod egal, ca să ajungă la toți, revirimentul dreptei la alegerile locale i-a făcut pe mulți dintre urmașii lui Moromete să creadă că văd o luminiță pîlpîind timid la capătul tunelului.

Dar lumânărica speranței s-ar putea stinge curând sub viscolul dezbinării, care încearcă să ia fața unității proclamată în campania electorală. Pentru că o parte a dreptei politice teleormănene pare că suferă de un sindrom definit în limbaj popular prin sintagma „interesul poartă fesul”. Din păcate nu este vorba de interesul general, ci de cel de grup sau individual.

Normal ar fi ca după ce ai cerut și chiar ai primit votul cetățenilor, ca politician responsabil ar trebui să dai ceva în schimb, punându-te în slujba lor. Nu se așteaptă nimeni niciodată să faci tot ce ai promis în campania electorală, dar să te doară-n cot de alegători, după ce te-ai văzut cu sacii-n căruță, e inadmisibil.

De o asemenea atitudine sunt acuzați, de către reprezentanții PNL, consilierii locali ai USR-PLUS, din Consiliul local al municipiului Roșiorii de Vede, care-i acuză pe urmașii Brătienilor de blat cu PSD la constituirea comisiilor de specialitate, nesfiindu-se să afirme că PNL e un PSD îmbrăcat în galben.

De cealaltă parte, liberalii răspund elegant, dar nu mai puțin dur: “Pe fondul unor calcule politice eronate pe care, din lipsă de experiență politică și administrativă, și le-au făcut consilierii roșioreni de la USR-PLUS, aceștia au reacționat nefiresc, dând vina pe consilierii PNL, după ședința de constituire a comisiilor locale, acuzându-i că ar fi avut înțelegeri tacite cu cei de la PSD. Nimic mai fals! (…) în viziunea lor, noțiunea de dreaptă unită în consiliul local reprezintă doar un troc politic menit să ofere funcții și privilegii, aruncând în derizoriu rolul alesului local de a servi intereselor cetățeanului și ale orașului.”

Coincidență sau nu, și la București USR-PLUS îi acuză pe liberali de infidelitate față de „partener”. Vlad Voiculescu declară sus și tare că cei de la PNL sabotează numirea lui în funcția de viceprimar al capitalei. Dar nu e liniște pe dreapta nici la Timișoara, nici la Brașov sau Bacău, unde USR-PLUS nu e în război cu PSD, cum ar fi normal, ci cu liberalii.

Și dacă la nivel central negocierile există, dar lipsesc cu desăvârșire, vorba lui nenea Iancu, e normal ca „juniorii” de la Roșiori să joace în același stil ca seniorii: să dea la gioale în loc să negocieze. Spre disperarea celor care i-au votat pe liberali sau pe pemepiști, sperând că o dreaptă unită va schimba soarta Teleormanului.

S-a acreditat ideea că useriștii ar fi neomarxiști, adică de stânga. Dar după comportamentul lor politic sunt mai degrabă stângaci. Care, conform DEX, înseamnă nepicepuți, neîndemânatici sau, în limbaj popular, natantoli.

Carmen ROBESCU